Тази година компанията BayWa пусна на германския пазар роботи за обгрижване на зеленчуковата реколта. „Dino“ и „Oz“ са дело на Naio Technologies. Как се справят на практика двете машини бяха тествани в Баварския държавен институт по лозарство и градинарство, пише topagrar.com.

Роботите в земеделието: Част от новата сделка?

Този тип роботи са алтернатива на конвенционалната борба с плевелите. Той не изисква използването на хербициди, а в основата му лежат най-модерните технологии, казва инженерът Анна Мария Молитор от LWG. През август Дино е бил тестван на полета, на които се отглеждат марули и френски боб. Благодарение на системата RTK (Real Time Kinematic), плевенето се осъществява с висока прецизност.

Предстои роботът да бъде модифициран, за да бъде използван за други зеленчукови култури. На този етап автономният селскостопански робот Дино обработва по 5 ха на ден, използвайки сателитна навигация, за да се ориентира между редовете с точност до 2 см.

Йорг Мигенде, главен изпълнителен директор в BayWa, вижда бъдещия потенциал на роботите: „Трудоемките области на селското стопанство са особено засегнати от нарастващия недостиг на квалифицирани работници, а също така има повишени изисквания към защитата на почвата и околната среда. Практиките, които позволяват устойчиво управление на земите, които опазват ресурсите и почвата и които улесняват работата на фермера и зеленчукопроизводителя, стават все по-важни".

На видеото може да видите как роботът се справя със задачата си на поле с царевица.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агроиновации: Сензор в стомаха дава данни за животните

Роботът, който може да гледате отстрани, докато сее, пръска и тори

Дрон-великан пръска 10 ха за час