Петото издание на международното експертно изложение за агророботика FIRA ще се проведе виртуално между 8 и 10 декември 2020 г. 

Кои са отменените и отложени земеделски събития през 2020?

Събитието ще мине под мотото "Агророботиката - част от новата сделка?". Тазгодишната цел на изложението е да създаде глобална екосистема за роботи в селскостопанския сектор. Всичко започва онлайн! С над 3000 онлайн посетители от над 100 страни и 35 производители на агророботи специализираното изложение ще бъде по-интересно от всякога.

“Тази година е белязана от COVID-19. Глобалната изолация стигна до всички ни. Тази безпрецедентна ситуация се отрази на всички сектори, включително на селскостопанското производство. Това е един много важен сектор, който претърпя редица трудности, свързани най-вече с недостига на работна ръка. В тази връзка на FIRA 2020 ще представим агророботиката като възможност и алтернатива за много стопанства. За целта сме поканили международни лектори, които ще водят 4 различни панела, както и международни експерти, които пък ще направят редица уъркшопи”, обясниха организаторите на FIRA по време на онлайн пресконференция, на която Агри.БГ присъства.

Конференциите и кръглите маси ще бъдат достъпни за посетителите онлайн на момента и след приключването им, увериха организаторите.

© FIRA

Щандовете на изложителите ще бъдат представени с видеоматериали, брошури и снимки, а връзката с тях ще се осъществява посредством чат или видеовръзка. Тази година всички производители на роботи ще предложат демонстрации в реални условия, представени на живо, специално за FIRA.

В рамките на три дни са предвидени 4 различни панела. 

Панел 1: Храна и земеделие
Тук фермерите ще научат по какъв начин агророботите могат да им бъдат от полза, особено при липсата на работна ръка. Панелът ще направи равносметка на световната ситуация с храните през 2020 г. и мястото на агророботите в този контекст. На конференцията ще се дадат отговори на въпроси като: “Трябва ли да се страхуваме от автоматизиране на стопанството?; Може ли агророботиката да бъде ключ за излизане от кризата, в която се намира сектор “Селско стопанство"?.

Панел 2: Общество
Основните нововъведения в селскостопанския свят оказват значително въздействие върху мнението на крайните потребители. За да не се повтарят грешките от миналото и възможните дебати в обществото, е от решаващо значение да се даде дума на всички във веригата, свързана с агророботите. Тази кръгла маса ще даде възможност на лекторите да споделят идеи, с които заедно да очертаят мястото и приноса на роботиката в производството на качествени агрохранителни стоки.

Панел 3: Технологиите
Безпилотно земеделие - възможно ли е? Да, правилно, тук ще се разисква темата за автоматизацията. За това, докъде са стигнали технологиите в агросвета и агророботиката и кога, разбира се, ще видим на полето безпилотните трактори, на които се възхищаваме по международни изложения като SIMA и Агритехника. 

Панел 4: Пазара
Разбира се, няма как организаторите да подминат и частта с финансирането. Безпилотните машини са една сериозна инвестиция, която не всеки фермер може да си позволи. Тук ще бъдат дискутирани и въпроси като: “От лабораторията до полето - кой бизнес модел за агро-роботи работи за мен?; С какви ограничения и рестрикции трябва да се справим? и най-вече “Как да финансирам подобен бизнес модел за агро-робот в моето стопанство”.

© FIRA

Част от събитието ще бъде и второто издание на научната работилница "РобАгри". Тя ще се състои в отделна стая и ще представи презентации на технически и научни изследвания.

Освен нея са предвидени още уъркшопи за роботи в лозарството, в месодайното говедовъдство, в зърнопроизводството, както и за сектор “Плодове и зеленчуци”, като за целта ще бъдат представени примери от полето.

Регистрациите за изложението скоро ще бъдат открити онлайн.