Основана през 1883 г. от Густав Де Лавал, компанията Tetra Pack Group вече има близо 1200 дилъри на пет континента. Днес фирмата е по-добре позната с името си DeLaval. Историята на компанията започва в покрайнините на Стокхолм, Швеция, където и до днес се намира единствената фабрика за производство на доилни роботи VMS, както и експерименталната ферма Hamra, в която се тестват най-новите иновации на компанията.


Част от уникалността на DeLaval е тяхната собствена ферма!

Нека заедно посетим онлайн една от най-добре механизираните и продуктивни ферми в света - Harma Farm - сърцето на компания DeLaval. Освен производството на мляко, стопанството има земеделски земи, горско стопанство, чакълест рудник и модерно конферентно помещение с възможност за настаняване. Hamra Farm е отворена за обществеността, като годишно се посещава от около 3000 души.


Hamra Farm разполага с над 240 животни от породата Холщайн, както и с говеда от традиционна шведска порода. Стопанството е едно от най-добрите млечни ферми в Швеция, а и в света, произвеждащо средно над 12 000 кг мляко на глава/годишно. За сравнение - средната млечност в шведските ферми е 9 000-10 000 кг мляко на глава животно/годишно.

 


Животнитеса разделени в три сгради, в зависимост от метода им на доене:
- Доене с централен млекопровод и робот за хранене Optimat;
- Доилна инсталация тип “Рибена кост”;
- Доилна инсталация за доброволно доене тип VMS и робот за хранене Optimat.


Hamra Farm - центърът за иновации на DeLaval

Hamra Farm е мястото, където всички решения на DeLaval са тествани и усъвършенствани от експерти на компанията на собствените им крави, преди да бъдат одобрени за производство. 
Както персоналът, така и животните, са постоянно изложени на промени, тъй като инженерите на DeLaval проверяват продуктите си. 
Във фермата се правят между 50 и 100 изследователски проекта целогодишно, като се изпробват нови продукти като постели, поилки и оборудване. Освен това всяка седмица в системите за управление на стопанствата се прилагат обновявания на софтуера.

“Искаме да покажем как може да предоставим чудесен живот на кравите, като в същото време доходите от дейността ни покриват разходите ни. Факт, че това е възможно и то не само защото ние успяхме да го постигнем. В годините се убедихме в едно - щастливите крави са здрави и високопроизводителни животни”, обяснява Линда Тюлин - управител животновъдни процеси в Hama Farm.

 

За DeLaval

DeLaval е световен лидер в сектора на млекопроизводството, предлагащ интегрирани решения за доене, предназначени да подобрят производството на мляко. Компанията разработва и произвежда оборудване за животновъдство и цялостни системи за производство на мляко. 

Агритоп ЕООД е официалният представител на марката за България. Повече информация можете да получите на www.agritop.bg или на телефон 02/971 26 20