Тези дни компанията майка на Google Alphabet представи робот, който трябва да направи селското стопанство по-ефективно. Прототипите събират данни за размера и състоянието на растенията в полето, информира Topagrar.com.

Изкуствен интелект на полето

Система от роботи и софтуер има за цел да изведе растениевъдството на ново ниво. Прототипите, които виждате на снимките, събират големи количества данни, като автономно изследват подробно отделни растения и по този начин помагат за увеличаване на добивите. Машините могат например да записват колко растения се развиват на дадено поле. Те могат също така да записват и класифицират размера на насажденията и техните листа или плодове.

Точни данни за състоянието на растенията

Докато фермерите получават информация за прогнозата за времето и състоянието на почвата, роботите на Google може да им дадат информация за това как се развиват културите и как реагират на околната среда.

Компанията Mineral вече работи с животновъди и фермери в Аржентина, Канада, Южна Африка и САЩ, съобщава Stern. Все още обаче няма остава неясно в какъв момент роботизираното решение ще бъде пуснато на пазара.
Знаем само, че данните, събирани от робота, се подават към учебна система, която е базирана на изкуствен интелект. Тя преценява ситуацията и дава предложения на земеделците как да я подобрят.

Роботът може да помогне в търсенето на вредители и отстраняването на плевели. В същото време е способен да прецени кога е идеалното време за сеитба и прибиране на реколтата.

Точните данни за това къде кое растение расте, от кои хранителни вещества се нуждае и колко добре или лошо се развива трябва да помогнат за по-ефективното производство на растителни култури.

Екип от разработчици, съставен от фермери, учени и хардуерни и софтуерни инженери, е създал серия от прототипи на роботи, сензори и софтуер, които са предназначени да определят и наблюдават точно тези фактори. Т. нар. количка за растения трябва само да се движи над полето на тънките си колела и да се захранва от слънчева енергия. Това е достатъчно, за да определя с точност положението на растителните култури с помощта на GPS. Паралелно системата използва камери и сензори, за да определи развитието на насажденията, регистрира размерите на листата и плодовете, цветовете им, височината и други показатели.

Само за последните няколко години по този начин са натрупани няколко милиона записа и терабайта данни, информира Alphabet.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: Потребители измислят продукт, а производителят го реализира

Стартира приемът на проекти по подмярка 16.1 за иновации

Системата SeedEye на Vaderstad спечели златен медал