Два робота ще доят кравите във ферма с общо 380 животни. Процесът ще се извършва 23 часа в денонощието. Модерните "доячи" ще изпълняват много функции, сред които анализ на млякото, нуждата от промяна в храненено на кравата, пълна информация за здравословното й състояние, дори степен на разгоненост.

Роботите ще осъществяват връзката чрез поставени на животните нашийници, които са снабдени с шипове. "Това е коренно различен процес, технология от бъдещето", обяснява Радослава Рогова.

"Наложи се да роботизираме фермата, тъй като от 10 години имаме огромни трудности с наемането на работна ръка. Няма желаещи да стават в 6 часа сутринта и да доят кравите", обяснява фермерката. 

Радослава Рогова отглежда край добричкото село Котленци 380 крави, от които 200 са дойни. Чаровната и усмихната дама е потомствен фермер. От 2003 г. се захваща сериозно с млечното говедовъдство, за да продължи делото на баща си, а през 2008 г. вече го превръща в професионален бизнес.

„През годините инвестираме в редица нововъведения. Започнали сме от нулата, но успяваме да правим така, че да гледаме животните по-добре, по-професионално”, разказва Радослава и пояснява: „По проектите имаме закупена земеделска техника, оборудване за животните. Изградихме торохранилища, отговаряме и на изискванията за хуманно отношение към животните. Имаме чесала, групови поилки, делители, скреперно автоматично почистване. С помощта на силажокомбайн можем да разчитаме на качествена храна за говедата”.

Фермата е една от първите в региона, която преди години инвестира в модерна доилна зала. Следва изграждане на цех за преработка на суровото мляко. Сега отново е сред пионерите у нас, които роботизират доенето. Инвестицията в роботите се осъществява с помощта на кредити. 

В момента са приключили дейностите с подземните съоръжения, вече се работи над земята. 

Двата доилни робота идват от Германия. След инсталирането им предстои още един процес – обучение на кравите. Животните сами трябва да пожелаят издояване и затова процесът ще се осъществява в рамките на 23 от 24 часа. 

"Самото строителство и инсталирането ще стане бързо, но след това трябва да правим проби и най-важното – да дресираме кравите", планира следващите дейности Радослава. Тя е убедена, че нещата ще се получат. "Това е бъдещето в животновъдството. Нямаме алтернатива, ако искаме да продължим да правим модерно говедовъдство!", категорична е още дамата. 

Дневният млеконадой във фермата е средно 28 литра на крава, стигали са до 40 литра. От суровината в семейната ферма произвеждат млечни продукти, които се реализират по фермерските пазари в Добрич и Варна. Общо 11 души се справят с цялата дейност в стопанството – от обгрижването на кравите до производството на кисело мляко, сирене, кашкавал и други бутикови изделия. 
 

Участвайте в новата анкета на Агри.БГ: Животновъди, успяхте ли докажете реализация?