По-умно. По-добро. По-бързо. По-нежно. Точно това като цел са си поставили китайски учени, когато размишляват върху следващото поколение роботи. Екип, ръководен от Жаожиан Ли, активно работи върху нов роботизиран берач на плодове, след като получи нови 1,5 млн. долара финансова инжекция, информира The Guardian.

Най-богатият китаец се впечатли от смарт отглеждането на домати

Ли смята, че в бъдеще хора и роботи ще бъдат рамо до рамо на полето, включително в овощните градини. Неговият екип е съсредоточил усилията си върху мултифункционален проект, наречен "Soft Mult-Arm Robot", или SMART.

Искаме нашите роботи да разбират средата, в която се намират, и да умеят да работят заедно с хората, казва Ли. По думите му роботи и хора може да се разбират помежду си без да говорят. Това ще става автоматично.

Китайският учен работи от 18 месеца с технологичния експерт в областта на селското стопанство Ренфу Лу. Заедно те създават прототип робот, който умее да бере ябълки. Това е машина, която може внимателно да откъсва узрели плодове.

Представете си как слонът използва хобота си, за да грабва различни неща? Следващото поколение роботи ще прилича повече на октопод с няколко нежни ръце, които ще са способни независимо една от друга да събират плодове, казва Ксиаобо Тан. Той е съинвеститор в проекта и също така инженер по професия.

Роботите ще събират плодове по-бързо, тъй като ще имат повече ръце. Екипът от учени планира да започне с прототип с четири крайника. Той ще може да се придвижва в градината без да оставя щети по дърветата, тъй като ще разполага с изключително нежна конструкция. Точно тук е най-голямото предизвикателство пред учените.

Имаме нужда от материал, който е достатъчно нежен, за да не се увреждат плодовете, но и достатъчно здрав, за да удържат една ябълка, казват те.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер изобрети робот за пръскане

Google въвежда полеви роботи за селското стопанство

Роботът Дино плеви по 5 ха на ден