Най-необходимото нещо за фермерите е плащанията, независимо дали са регулярните или кризисни такива, да идват навреме”, коментира пред Агри.БГ производителят и преработвател на биоплодове от Софийско Томо Томов, който е направил поредната сериозна инвестиция за бизнеса си и е избрал да не чака дотации.

Извън рамката: Как фермер се оказа без възможност за подпомагане?

Впечатленията на дългогодишния земеделец са, че независимо от Стратегическите планове и целеви политики, ако сроковете по изпълнението им не са адеквати и още повече, ако не се спазват, то положителният ефект се губи.

„Както казваше един банкер: „Защо дават на земеделците юли месец субсидии, те тогава си купуват джипове, да им ги дадат февруари - март, за да ги вкарат в производство”. Помощта е добре дошла винаги, но само ако дойде на време е ефективна помощ. Ето сега и за билогично земеделие ще платят юни месец, но ние ако не сме направили дотогава разходите, какво правим?!”, дава пример овощарят.

На същия принцип закъсняла може да се окаже и помощта заради измръзванията тази пролет, които засегнаха редица овощари и цели области в страната. Томов отглежда 110 дка биовишни в района на Ботевград и споделя, че също има поражения в тях, достигайки почти 100%.

„Ние имаме и други пера, които могат да покрият загубите, но ако това е едно младо семейство или производители, отглеждащи само една култура, които нямат друг източник, какво правят? 100 дка не е малка инвестиция, не е нещо което можеш да пренебрегнеш. След тези измръзвания тръгна гниенето, което налага моментални действия. Ако не спасиш градината навреме, то и догодина няма какво да чакаш”, коментира фермерът.

И неговите разходи за производство скочиха многократно още с покачването на цените на енергоизточниците в разгара на ковид кризата. Днес пазарът по думите му е свит, а себестойността на продукцията се повишава. За да подсигури предвидимост и постижимост на производвството си от сушени и замразени плодове, Томов изгражда ВЕИ инсталация.

„При нас токът е от изключителна важност, голямо перо. А цената на продуктите не може да следва със същото темпо ценовия ръст на енергоизточниците. Инвестицията ни беше нужна, за да знаем на какво можем да разчитаме и да направим цена. В момента обезпечаваме през деня на 100%, когато е слънчево”, разказва производителят.

Соларният парк на покрива на предприятието му е изграден изцяло със собствени средства.

Не тръгнахме да го правим с програма по простата причина, че още щяхме да чакаме. По подмярка 4.2 още нищо не е разгледано, нищо не е одобрено, ако се чака още две години, всичко се обезсмисля. Въпреки че грантът е до 50%, аз мисля, че загубата на време е ключова. Може да се случи така, че да излезеш от пазара, затова е важно нещата да се случват навреме” казва на финал Томо Томов.