Как стопанство, развивано вече 15 години, и с над 70 култури, разположени върху 100 дка земя, не може да бъде подпомагано със субсидии? 
Ето как. 

Историята на биологичния производител Стоян Симеонов звучи като пълен абсурд и той я разказа по време на среща с представители на аграрното министерство, организирана от Българска асоциация “Биопродукти”.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Стоян Симеонов отглежда биологична смесена зеленчукова градина, в която има над 70 култури. 

Стопанството е пазарно ориентирано, в него се произвеждат само зеленчуци, които се търсят, но на малки парцели. Така се оказва, че почти няма култура, която да заеме цял един декар на едно място. 

Подпомагане може да се получи, ако има над 1 дка от даден зеленчук.

Единствените, които Стоянов гледа на такава площ са картофи и зеле.
Фермерът има и декар с домати, но те са на различни места. На такива площи гледа и пипер, но той е на покрита площ и на открито, следователно и двете култури директно отпадат от възможността за подпомагане като биологично производство. 

Съществува и друга пречка пред възможността за субсидиране. За да предпазват взаимно растенията по биологичен начин Стоян Симеонов засява моркови между лука, но никой от инспектората не разбира тази практика. 

При мен всеки един квадрат, който се освобождава, се засява с нова култура, за да може да се изкара готовата продукция на пазара. Но подпомагането е нула“, сподели той и препоръча чиновниците да мислят повече за малките производители, които нямат хиляди декари. 

Симеонов имаше един конкретен въпрос към експертите – „Дали в новия програмен период може да участваме за екологичните плащания или отново не можем да се включим по нищо с тази конфигурация?“.

Заявява се културата, която е на полето в периода на диверсификацията, защото тогава се правят проверки. Това каза от своя страна Георги Праматаров, директор на дирекция „Идентификация на земеделски парцели“ от министерството на земеделието. Той обясни, че в много случаи, когато има орехи, в междуредията има засети царевица или пшеница. 

Симеонов покани във фермата си всички участващи в семинара експерти, за да му отговорят на място дали неговата ферма е допустима за подпомагане. 

„Каквото иска пазарът – това гледаме. Първо чертаехме семейни градини, после други зеленчуци и плодни. Не участваме по обвързано подпомагане, не участваме по украинската помощ, по нищо“, разказа производителят.

От колегите си по време на семинара получи препоръка да чертае, за да има плащания по Основно подпомагане на доходите за устойчивост (досегашната Схема за единно плащане на площ), но фермерът смята , че това подпомагане е символично и е загуба на време. 

Въпросът остава отворен и експертите от министерството не можаха да отговорят как ще се подпомагат стопаните с малки смесени градини.