Увеличихме с 50 лв./дка допълнителното кризисно подпомагане за лозарите, тъй като сме абсолютно съгласни с тях, че разпределението на компенсаторните ставки е изключително небалансирано. Това заяви зам.-министър Тодор Джиков за Агри.БГ.

Производители: Получаваме на час по лъжичка, което не ни устройва

След изтичане на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 ще се прилага Стратегия за развитие на сектора в рамките на новия програмен период. В ход е нейното разработване в комуникация с бранша. Работната група се събира отново на 17 ноември, четвъртък.  

„Стратегията ще бъде до 2027 г. Нека си заложим достижими срокове. Тя трябва да влезе като закон през Народното събрания. Така направихме и в розопроизводството – заложихме Стратегия за розата през Закона за маслодайната роза“, даде за пример Тодор Джиков.

В основата на стратегическия документ за лозаро-винарите ще бъде сдружаването. Всички мерки, които са прилагани досега, ще продължат. Ще се добавят и нови относно кооперирането и компенсациите при неблагоприятни климатични условия, включително възстановяване на загубите при нарушение на конструкцията на лозовите насаждения.

„Пряката намеса на държавата ще се изразява в рекламата за намирането на пазари и възстановяването на доверието в българското вино и то не в най-ниския сегмент – там отдавна са се наложили испанци, португалци, французи. В тези ниши ще бъде изключително трудно нашите производители отново да намерят своето място“, смята ресорният зам.-министър.

Работи се още в насока секторът на стане приоритетен, както и върху нов лозаро-винарския регистър. В момента текат обсъждания с участието на експерти от страна на ДФЗ, Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и от фирмата, която го изготвя, тъй като става дума за външна поръчка.

„Регистрирането, контролирането и проследяването на лозовите насаждения е изключително важно, тъй като насочва ресурс там, където действително се произвежда. Контролът в производството е в основата на адекватно подпомагане. Произвеждаш, получаваш субсидии“, категоричен е Тодор Джиков.