Като се стигне до разпределяне на бюджети за извънредни помощи, винаги има недоволни сектори. За да няма спорове всеки път кой какво взема и дали е справедливо, от Министерството на земеделието  (МЗм) възобновяват изработването на стандартизирани технологични карти и за растениевъди, и за животновъди във връзка с изхранването на стадата.

Оранжериен производител: Сега е моментът държавата да обяви целева помощ за отопление

„До края на другата седмица ще се справим със заданието за обявяване на съответната поръчка. Определени са 52 култури, за които ще бъдат изчислени разходите при стандартен обем на производство, включително в поливни и неполивни условия, както при биологично и небиологично земеделие“, обяви служебният министър Явор Гечев пред протестиращите на 7 ноември лозари.

Изработването им ще бъде възложено на учени от Аграрния университет в Пловдив, на Селскостопанска академия. Ще бъдат обсъдени с бранша преди да бъдат обнародвани.

„Технологичните карти ще са по стандарт, което означава, че трябва да има променливи разходи – цена на труда, торове, препарати. Идеята е в началото на всяка аграрна година МЗм с нарочен указ или заповед да посочва какви са цените като средни стандартни разходи. Те ще се ползват и по отношение на пропаднали площи“, обясни ресорният министър.

В тези технологични карти обаче ще се задават само разходите. Кой ще определя приходите, попитаха производителите, защото само така може да се каже дали даден сектор бедства, или не. „Не просто високите разходи, а ниските приходи го определят като такъв“, подчертаха лозарите.

На тази забележка министър Гечев отговори, че идеята е технологичните карти да са качени като еталон на интернет страницата на МЗм. Променяйки собствените си разходи, производителите ще могат да определят параметрите, включително и на приходите.

На въпроса кога се очаква технологичните карти да бъдат готови, от Министерството не се ангажираха с конкретен срок. Оттам отново подчертаха, че по този начин ще се гарантира пропорционално разпределение на средствата в агросектора.