Недоволство от неадекватната и непрозрачна политика на Министерство на земеделието. Това е причината членове на „Национално сдружение на българските лозари“ да излязат на протест. 

Официално: Вижте кой отпадна от третата кризисна помощ

Малко преди обявения час - 13:30 ч. - десетки представители на бранша вече скандират своите искания пред сградата на Министерството на земеделието. 

Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на агарното министерство и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. 

“България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги”, мотивираха протестните си действия от сдружението. 

За да обсъдят положението, при протестиращите дойде и цялото ръководство на министерството - министърът на земеделието Явор Гечев, зам.-министрите Тодор Джиков, Крум Неделков, Георги Събев, както и Валентин Чамбов.

18 лв./дка ще получат лозарите по третата кризисна помощ заради последствията от войната в Украйна. Това стана ясно от думите на министър Гечев.  Заедно с това още по 32 лв./дка ще вземат стопаните от сектора като доплащане към втората помощ, която земеделските производители взеха  в края на септември заради войната.

Плащанията към лозарите ще станат реалност до края на годината, обеща министърът на протестиращите. 

Очаквайте подробности в Агри.БГ от случилото се на протеста.