След активния летен сезон вече са започнали традиционните срещи на пчеларите от сдружение „Пчела Добрич 1946“. За съжаление все повече стопани или се отказват от бизнеса, или продават, или са се отчаяли от цените в момента.

Какво ни казахте: Разходите растат, а ставките не мърдат

„В сдружението не лъха оптимизъм, а членуват 300 пчелари“, пояснява Галин Георгиев, председател на браншовата организация. „През последните две години въпреки пандемията нямаше такова отчаяние. На първите срещи за сезона, първите след 6-7 месеца активна работа, се събрахме по 7-8 души, а обичайно идваха поне 20-30 души. Обезверени са, търсят други варианти за препитание, или са решили да продават и тотално да се откажат от пчеларството“. 

За да не се превърне медът в бутикова култура, са необходими реални мерки за подпомагане на сектора, категоричен е Галин Георгиев. В момента освен нереално ниската изкупна цена на меда от порядъка на 5,50 лв./кг, природата също поднася своите изненади. 

Как се отразява топлата есен на пчелите?

За да презимуват успешно пчелите, грижите за тях трябва да започнат още в края на лятото и да влязат в зимните месеци добре подготвени. В момента обаче високите температури провокират пчелните семейства. „Есента е топла и продължава да има пило. Не знам какво да очакваме напролет. Топлата есен не е добра за пчелите“, коментира още Галин Георгиев.

„По това време трябва да се стягаме за зимата, но затоплянето и високите температури объркаха животните. Виждам, че пчелите носят епизодично прашец, това означава, че сигурно има пило“, допълва Недялка Михова от медената къща в село Прилеп.

Според нея тези пчели-бебета от пилото дори и да се излюпят, няма да се изхранят за зимата. В двора на стопанката е разположен стъклен кошер, в който се вижда, че пчелите вече се събират и имат готовност, допълва Недялка. Наблюденията й показват, че са се активирали не само пчелите. В момента има рояци оси и голяма активност в мравуняците. 

„Пчелите все още облитат полетата. Тези, които трябва да влязат в зимата, се изтощават. Ние ги храним със захарен сироп, но това не е нектар и полен от природата“, пояснява още Галин Георгиев от пчеларското сдружение.