За по-добра устойчивост на земеделските производители е нужно прилагане на диверсификация в техните стопанства. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която откри селскостопанското изложение „Ден на полето 2023“ в землището на град Добрич, Пети километър. Инициативата се организира за втора поредна година от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Нова възможност: Качват украинското зърно на влак до гръцките пристанища

Пред журналисти заместник-министърът обясни, че предстои в съвсем кратък срок публикуването за второ обществено обсъждане на процедурата за  ефективно използване на вода в земеделските стопанства, част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Тя уточни, че към момента екипът на МЗХ работи по изчистването на последните бележки по процедурата съвместно с Европейската комисия. Зам.-министър Георгиева добави, че прилагането на мярката е обект на засилен интерес от страна земеделските производители. Заместник-министърът подчерта, че разчита на активност от страна на производителите за предложения и коментари по публикуваните насоки за процедурите по НПВУ.

В рамките на тридневното събитие, от 25 до 27 юли, повече от петдесет фирми, предлагащи семена, препарати за растителна защита и земеделска техника представят продуктите си.

Предвидено е провеждането на  полеви демонстрации на машини, както и проследяване на вегетационното развитие и състояние на културите.