Всички животновъди и земеделци в България сме забравени. Не от днес или от вчера, или от една година. От 30 години насам никой не ни обръща внимание и не се съобразява с нашите искания. Това каза Танчо Колев, председател на Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите.

Над 300 кг/дка среден добив от слънчоглед очакват в Добруджа

По думите му 25% от работната ръка е заета в сектора “Селско стопанство”. Това обаче явно не е достатъчно, за да даде привилегия на земеделските стопани да се възползват от мерките 60/40 и 80/20.

“60/40 и 80/20 ползват всички. Никой от нас обаче няма право да я ползва тази мярка. Това е дискриминация спрямо всички! Не можем да я ползваме, защото сме физически лица, но някъде има ли закон за фалит на физическите лица? И внуците ни, които не са родени и те отговарят за заемите, които в момента трупате в негатив от COVID-19”, добави Танчо Колев.

Той настоя сектор “Животновъдство” да се класифицира при условията на първа категория труд.

“Ние сме в мизерията всеки ден. Казват, че първа категория са само под земята и въздушния транспорт. Някой дойде ли при нас да види, че в доилните зали влагата е по-голяма отколкото под земята? Защо не може на животновъдите трудът да е първа категория? Докато търпим така ще ни мачкат като джибри в каца! Така ни мачкат в момента!“, заключи животновъдът.