Още поне няколко дни ще се говори за протеста на чувствителните сектори, който се проведе в четвъртък при село Шереметя във Велико Търново. На него стотици земеделски производители от цялата страна протестираха, за да запазят стопанствата си. Накратко, за да оцелеят.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Причината, която повтаряме от дни, ще кажем и сега - те останаха забравени. За тях не се предвидиха средства по временната рамка за COVID-19 мярката. Фермерите не са допустими и по мерките 60/40 и 80/20. Затова и земеделците протестират. Искат промяна. Целите на протеста бяха да се отпуснат 70 млн. лв. за сектора в бюджета за 2021 г., като тези средства те да получат под формата на помощи.

“Много е жалко всичко това, което се случва, колеги. В тази трудна година, в тази суша, която втора поредна година обхваща страната, някой да си позволява да изкарва земеделските производители на улицата, защото това е огромна енергия, която трябва да се организира и да се излее на улицата, вместо да се излее в някакви други градивни дейности.

Не разбираме, учудени сме, изненадани сме как може нас - селското стопанство, да ни няма като сума в актуализацията на бюджета. Хората наистина не вярват на очи и уши кой как обясни и какво разбра, що за адекватно е това като политика на държавно ниво, за да може селското стопанство да не фигурира в актуализацията на бюджета”, коментира пред Агри.БГ Янка Попова - съпредседател на НОКА.

“Ние нямаме никакво подпомагане, както индустриалните предприятия с 60/40 и 80/20. Спазваме епидемичните мерки, грижим се за нашите работници, но рискуваме на зима да не можем да си задържим трактористите и да не можем да си обработваме земите. Искаме бюджет, който да може да ни гарантира макар и малко подпомагане на производителите по  COVID-19 мярката”, добави от своя страна Димитричка Търпанова от ДОС.

По време на протеста символично бе погребано „Българското животновъдство”.  Исканията на протестиращите бяха озвучени от патриотични песни, изпълнявани от духова музика. Фермерите надуваха вувузели и дрънкаха с хлопки. Развяваха и плакати, като на част от тях пишеше: „Запазете бизнеса ни!“, „Спасете българските плодове!“, „Стига лъжи!“, “Защо ни забравихте?”.

Как обаче се случва наистина да забравиш един цял сектор?

“Какво означава? Как можеш да забравиш!? Що за управление е това, в което ти да забравиш селското си стопанство, което те храни. В условия на кризи видяхме какво се случва - стоката от чужбина трудно ще дойде и посягаш отново на родното, което да те изведе и да те нахрани в крайна сметка”, каза още Янка Попова.

Протестът беше подкрепен и от Асоциацията на промишлено птицевъдство (АПП).

“Не бива да се делим, затова дойдохме да подкрепим и колегите, тъй като актуализацията на бюджета е важна. Искаме да обърнем внимание на народните представители, които сме избрали да вкарат тази промяна за тези 110 млн. лева, които са поискани от министър Бозуков. Разбира се, след това да не бъдем делени от животновъдството и да получим и ние някакво подпомагане, тъй като сектор "Птицевъдство" е наистина потърпевш. Ние се водим косвено засегнат сектор и когато ресторантите и заведанията са затворени или работят в намален капацитет, ние губим изключително много”, сподели Даниел Божанков от АПП.

Той уточни, че цените на суровините са покачени с близо 70%, а продажната цена на яйцата е горе-долу една и съща от 2019 г., което на кратко означава, че всеки ден птицевъдите реализират загуби.

Но нека да чуем от първо лице и самите фермери:

Петранка Гагова, биопроизводител
Това е биослива, за която ми дават 0,33 лв. Кое да платя по-напред? Труда, плода, мене си или кого? Просто не оценяват това, което се случва в България. Не искат явно да има биопроизводство.

Ерик Борисов, овцевъд
Причината, поради която съм тук е по-скоро уважителна към всички над 30 асоциации. Това, за което се борим е тези 110 млн. лева, които трябваше да са за нас по една или друга причина на този етап няма да бъдат одобрени. Не знам защо така се получава при положение, че нашият бранш, особено овцевъдството в момента, поддържаме държавата. Смея да твърдя, че тези пари по никакъв начин няма да ни компенсират, но по-скоро е въпрос на принципи - да бъдем чути! Защото както винаги излиза сме последната дупка на кавала и никой не ни зачита, и не се съобразява с нас.

Васил Василев, животновъд
Няма как да не дойда на протеста. Много ми е тъжно. Много ме е яд! Защото ние, както видяхте, тези възпитани хора, отдали живота си и труда си да създадат много важен отрасъл в нашата икономика.
Всички политики се водят в името на народа, на малкия и на средния бизнес. Абе, хора! Има една проста формула в икономиката, която съдържа всичко - средства за производство, работна сила и принаден продукт.