Започна кампанията по прибиране на слънчоглед в Добричка област. От Областната дирекция "Земеделие" информират, че в крайморските общини Каварна и Балчик стопаните са прибрали средно по 270 кг/дка от първите ожънати полета. В други общини показателите скачат до 310 кг/дка.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Предстои жътвата на близо 870 000 дка със слънчоглед в цяла Добруджа. „Жънем с пълна пара! Първите резултати показват добиви до 310 кг/дка. Това е само в началото, очакваме средно да приберем над 300 кг/дка слънчоглед“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

На този етап все още няма сделки със слънчогледово семе. „Няма пазар, жътвата не е започнала активно. Имаше сключени сделки на зелено на 900 лв./тон, но каква ще бъде търговията, още не е ясно. Още повече, че Русия забрани износа си на слънчоглед до края на септември“, коментира още Жекова. 

Годината е добра за земеделските стопани от Добруджа, особено на фона на тежката 2020 г. Тогава освен че сушата силно редуцира добивите, пазарът не предложи добри цени за зърното.

„Има огромна разлика. Преди година слънчогледът стартира с цена от 560 лв./тон. Сега се очертава да започне от 900 лв./тон“, допълни производителката. През есента на 2020 г. жътвата на слънчоглед завърши със средни добиви от 180 кг/дка, като в отделни землища дори нямаше добиви. Площите с маслодайната култура през предходния стопансик сезон бяха с около 40 000 дка по-малко. 

Условията за прибиране на реколтата от слънчоглед към момента са много добри. Дъждове не се очакват, макар че са необходими за сеитбата на новата реколта от рапица.