Старта на жътвата при пшеницата накара много международни агенции да коригират своите производствени прогнози. При пролетниците се наблюдава сходна тенденция, която започва още от сега.

Четете още: Зърнопроизводител: Пристанище Констанца е затворено за нашата продукция

Международният съвет по зърното (IGC) очаква общата търговия със зърно през сезон 2022-23 (юли/юни) да достигне общо 411 милиона тона, което е спад от 424 милиона тона спрямо година по-рано, главно поради свиването на обемите на царевицата. 
Търговията със сорго, и в по-малка степен с ечемик, също се очаква да намалее, компенсирайки разширяването на търговията с пшеница, каза Дарен Купър, старши икономист в IGC.

По отношение на царевицата, и експертите от Strategie Grains не са настроени много оптимистично. Те предупреждават, че новата суха вълна и ограничените площи могат да попречат на страните от Евросъюза да възстановят производството на царевица през следващия сезон. 


Миналата година, сушата накара европейските фермери да не увеличават площите с царевица през 2023 г. и така, те останаха на най-ниското равнище от пет години насам. Това, в допълнение с климатичната картина през този сезон, провокира анализаторите да коригират прогнозата си за производство на царевица в ЕС с 900 хиляди тона, до 61,2 милиона тона.

Те правят и уточнение, че ако сухото време се задържи до края на юли, прогнозата може да падне до и дори под 60 милиона тона.
В САЩ, климата също срина статистиката при царевицата. Според данните от Националната служба за селскостопанска статистика към министерството на селското стопанство на страната, посевите с царевица се намират в най-лошото си състояние от 35 години.
Лошата кондиция на царевицата е следствие от постоянната суша, а в момента културата навлиза в решаващ етап от развитието си. Фермерите в царевичния пояс на САЩ се надяваха на промяна в климата, но умерени валежи имаше само в отделни райони и те се оказаха недостатъчни за подобряване на ситуацията.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!