Спадът на пшеницата с 32% спрямо паническите пикове е световен проблем. Така че прогнозата за недостиг на културата повиши цената й, но пък пазарите се приспособяват донякъде. Това каза президентът на Световната банка - Дейвид Малпас, предаде Bloomberg.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

“Световната банка влага много пари в хранителни помощи, една от кризите, пред които са изправени бедните хора. Ние отделяме 70 милиарда долара годишно за хранителна помощ под различни форми. Едно от решаващите неща за хората в бедните страни е, че те разполагат с целенасочена подкрепа, което означава, че тази подкрепа не е субсидии, които са скъпи, а може да се насочи към хората, които се нуждаят най-много от нея”, обясни той.

По думите му Световната банка вече е вложила огромен ресурс в Украйна, който само през последните седмици възлиза на над половин милиард долара.

Някои от земеделските земи в Украйна са опустошени, а фермерите дори не могат да стигнат до полето. Дейвид Малпас коментира ситуацията:

“Критичното е, че извън Русия и Украйна предлагането на пшеница се увеличава. Украйна може да се върне към производството на култури, но тя трябва да има торове и семена и да се включи в цикъла за засаждане.

Така че критичната променлива за света е доколко е възможно снабдяването от другаде, което влиза в субсидиите, които се правят и които понякога спират земеделските производители да произвеждат и да увеличават продукцията си”, заключи Малпас.