Датските земеделски производители силно пострадаха от продължаващата суша. Ако скоро не завали, общите загуби за сектора ще бъдат в размер на милиони евро. Лошата новина е, че прогнозата не сочи валежи. Много експерти вече правят сравнения с екстремно сухата 1992 г., когато селскостопанската реколта намалял с 23%, информира freshplaza.com.

Препъни камъните в новите правила за биопроизводство


По данни на местния вестник във Фюн, плодороден датски остров, сушата е засегнала производители на различни култури.

Например ягодопроизводителят Нилс Якобсен ден и нощ използва своите водопроводни тръби.

„Отглеждам ягоди вече 10 години. Никога не съм страдал от такава суша както сега. Напояваме колкото се може повече, но въпреки това ягодите продължават да страдат от слънчеви изгаряния и стават все по-уязвими“, казва фермерът, чиято сметка за вода е станала потресаващо висока.

Якобсен се намира в същата лодка като много други производители на плодове и зеленчуци във Фюн.

Собственици на компания за отглеждане на зеленчуци разказват: „Дори при постоянно напояване водата не може да стигне навсякъде“. Те притежават 1500 ха, върху които отглеждат аспержи, грах, лук, салата, зеле и ягоди.

Напояваме там, където е възможно, и където е най-назряла нуждата, но не можем постоянно да поливаме всичко. Това означава, че ще получим по-слаба реколта и че някои култури ще се събират по-рано, допълват производителите.

Ситуацията във Фюн е плачевна и поради факта, че само малцина фермери имат разрешение да напояват своите култури. Само компаниите, разполагащи с песъчливи почви, имат такова право.

Фюн не е единственото проблемно място. Останалата част от страната също страда от сушата, съобщават десетки регионални медии.

Джони Ларсен от Блемемлел, остров Борнхолм, е производител на картофи. Той е обезпокоен от липсата на дъждове. Когато картофите не получават достатъчно вода, грудките остават малки.

Ларсен добива вода за напояване от съседен кладенец. Той е поставил помпа, която осигурява на насажденията достатъчно влага. Тези усилия обаче му костват още пари.

Струват ми допълнителни 100 евро на ден. Само за месец май съм хвърлил за отглеждане на картофи 1500 евро, казва фермерът. Единственият начин да избие парите си е да се надява цената на картофите да се покачи.

По данни на отрасловата организация 80-90% от картофопроизводителите в Дания страдат от липсата на дъждове. Датчаните ще трябва да се бръкнат по-надълбоко, за да си позволят местно производство картофи, прогнозират експерти.