Стотици декари земеделска земя бяха наводнени в Пловдивско след валежите през последните няколко дни. Площи със зеле и карфиол останаха под вода в района на село Катуница заради скъсване на дигата на река Чая, а в община Садово бе обявено частично бедствено положение. Там залетите земеделски земи са над 700 дка.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

По думите на местните власти реката вече е прибрана в коритото си. Кметът на Катуница Красимир Юруков заяви пред Нова тв, че загубите тепърва ще се трупат за местните земеделци, защото там където реката залее имоти, през следващата година не може да се очаква нищо като продукция. 

Не мога да стигна до имота си даже да видя какво е положението”, проплаква пред Агри.БГ зеленчукопроизводител от Садово и отказва да говори повече, защото този проблем се появява регулярно през годините, а той и потърпевшите не получават нито обезщетения, нито трайно решение.

От четири години дигите на река Чая се късат в едни и същи участъци. През лятото на 2018 г. преградната стена на неукрепваната от десетилетия река бе пробита и водата заля стотици декари земеделски ниви, потопи пътя между селата Ягодово и Катуница, както и този за летище Пловдив. 

Оттогава  институциите си прехвърлят топката на отговорността. От Община Садово заявиха, че стената не е в регулацията на територията й. „Напоителни системи” ЕАД също казаха, че участъкът не е тяхна отговорност. Последваха поредица от инспекции и чертаене на планове от Областната управа на Пловдив и екоминистерството. 

Финално през 2019 г. „Напоителни системи“ извърши корекции за 300 хил. лв. на коритото на река Чая в района на село Катуница. Укрепителните дейности трябваше да защитят къщите и земеделските земи от наводнения. Но не успяха. „Дигата е скъсана на същото място, където е ставало и други години, тъй като там е най-ниското място край реката в землището на Катуница”, коментира още кметът на селото.

Според местните коритото на реката е запълнено от дървета, храсти и клони, което допълнително повишава нивото на водата. Юруков уточни, че процедурата да се почисти коритото на реката е много сложна, тъй като е свързана с редица институции - Басейнова дирекция, Напоителни системи, Областна управа, а почистването трябва да се направи през лятото, когато водата в реката е много малко. Дължината на затлачения участък е 10 км.

Кметът на община Садово Димитър Здравков също припомни пред медиите, че дигата се къса на едно място при всяко по-сериозно повишаване на водата в реката. Той е категоричен, че тя вече не подлежи на ремонт, а е нужно цялостното ѝ изграждане наново. На същото мнение са и живущите в района. Хората вече отказват да се занимават със земеделие, защото знаят, че са обречени всеки сезон на наводнения.