Община Садово обяви частично бедствено положение заради разцепената предпазна дига на река Чая и опасността от наводнения в района.
 
 
Предстоящите валежи и пролетното снеготопене заплашват град Садово, село Катуница и близките ниви. Повечето земеделски стопани в района се занимават със зеленчукопроизводство.
 
Министърът на околната среда и водите Нено Димов планира за днес посещение в село Катуница във връзка със скъсана предпазна дига на река Чая. Той ще обследва района и ще обсъди създалата се ситуация заедно с експерти от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и „Напоителни системи“ ЕАД ще обследват района.
 
Областният управител на Пловдив Здравко Димитров обяви, че вече има сформиран щаб и започва укрепване на дигата. Бетонната стена е изградена преди няколко десетилетия и на места се руши, съобщи бТВ.
 
 

„Въпрос на дни е всичко да падне в реката“, заяви кметът на Катуница Красимир Юруков.

 
Според община Садово строената през 80-те години на миналия век стена не е в регулацията на землището. От „Напоителни системи“ ЕАД също заявиха, че участъкът не е тяхна отговорност.
 
През август миналата година държавното дружество за напояване пое ангажимент да препроектира дигата, след като друг участък тя се скъса и общините Садово и Родопи обявиха бедствено положение. Заради скъсаната преграда на река Чая тогава водата заля пътищата между Ягодово и Катуница и за летище Пловдив, както и стотици декари земеделски земи.
 
Сега кметът на община Садово е на мнение, че до проблема с дигата се е стигнало заради незаконно изземване на инертни материали от реката, които са променили коритото й. През декември от Министерството на енергетиката направиха проверка на сигналите за незаконен добив. Оттам обявиха, че разрешително не е издавано на никого, не е заловен и нарушител.