Тази година месец февруари е по-дълъг с един ден, но пък нашият списък с важни дати излезе доста по-кратък. И то не защото няма да бъде наситен откъм важни новини, а защото администрацията трудно се обвързва с дати.

Четете още: 2024 година: В сила са нови европейски правила за дроновете

И така, през февруари най-накрая се очаква изплащане на обвързаното подпомагане за животни. През февруари е обещано и публикуване на актуализирания индикативен график с останалите плащания за Кампания 2023 до края на месец юни. Обикновено през февруари се заявява помощ за зимните пръскания и се изплаща втори транш за намаления акциз върху газьола. 

Добрата новина е, че има утвърдени бюджети – 10 млн. лв. за зимни пръскания през 2024 г., 3,5 млн. лв. за компенсиране на щети от природни бедствия през 2023 г. и 2022 г., 250 хил. лв. за компенсиране на стопани за унищожени животни и пчелни семейства, 1,2 млн. лв. за производството на качествени семена, 3,5 млн. лв. по държавната помощ за участия в изложения. Лошата е, че все още се чакат указания за тяхното прилагане.

Друга добра новина е, че през 2024 г. ще има прием по инвестиционни интервенции за малки, млади, нови фермери и групи организации на производители. Лошата е, че не се предвижда индикативен график за тяхното стартиране. С една дума, февруари, пък и цялата година ще бъдат интересни, но не знаем точно кога...

Обвързано подпомагане за животновъди


До 9 февруари ще бъдат изплатени средствата по интервенциите за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ (ОПЖ), обещаха от Държавен фонд "Земеделие". Срокът, посочен в Индикативния график, обхващаше месеците декември 2023 и януари 2024. Доказването на реализирана продукция протече в периода от 5 до 31 октомври 2023 г. Ставките все още не са определени със заповед на земеделския министър.

Интервенции за пчелари

 

От 8 до 22 февруари се отваря прием на заявления за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“ през Системата за електронни услуги. Финансовият ресурс за 2024 г. е над 6,2 млн. лв. Документи се подават единствено чрез СЕУ с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Интервенции за лозаро-винари

 

До 15 февруари е отворен приемът по интервенциите „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ и „Инвестиции в екологични съоръжения“ в лозаро-винарския сектор. За първи път са допустими инвестиции в екологични съоръжения. Документи се подават единствено чрез СЕУ с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Данъчна кампания 2024

 

От 10 януари земеделските стопани, които плащат данъци като физически лица, могат да подават декларациите си за доход по електронен път, по пощата и в офисите на НАП. Фирмите и едноличните търговци декларират данъците си от 1 март, а до 1 април тече 5% отстъпка. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30 април.

Пререгистрация

 

Продължава пререгистрацията на земеделски стопани за стопанската 2023/24 година. Производителите или упълномощени от тях лица представят актуална информация за дейността си чрез попълване на анкетна карта с анкетни формуляри. Крайният срок е обвързан с последната дата за подаване на заявленията за Кампания 2024. Регистрация на нови земеделски производители се прави през цялата година.