Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) организира на максимална степен административния капацитет на институцията, така че бенефициерите по интервенциите за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ (ОПЖ) да получат до края на следващата седмица (09.02.2024) очакваните субсидии. Това съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

Местата за AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 се изчерпват


Оттам увериха, че ДФЗ работи при спазване на основния принцип за управление на предоставените от европейските земеделски фондове – оторизациите да се извършват при приключили административни проверки и проверки на място, съотносими към допустимостта на кандидата и заявените за подпомагане площи и/или животни, за да има увереност че европейските и национални средства се разходват правилно.

"Предвид увеличения брой интервенции, късното приключване на приема на заявления за Кампания 2023, допълнителните изменения в нормативната уредба, въвеждането на нови приеми на специфични документи и разработването на изцяло нови системи за контрол, санкции и докладване, свързани с прилагането на ОСП 2023 – 2027 г., се изисква определено технологично време и човешки ресурс, което неминуемо води до удължаване на срока в процеса по оторизация на заявленията за подпомагане", уточняват оттам.

Без да са приключили всички законово предвидени проверки, извършването на оторизация по подадени заявления за подпомагане би могло да доведе до неправомерно разходване на бюджета на Общността и до негативни за страната и бенефициерите последици.

От Фонда припомнят, че индикативният график е указателен и има за цел да ориентира предварително земеделските стопани за предстоящите плащания към тях.