Вместо първоначалните 20 лева на декар, ще има модулация на ставката, която зърнопроизводителите поискаха за компенсиране на загубите от войната в Украйна.

Около това мнение са се обединили участниците в срещата между премиера Николай Денков с представители на Българската аграрна камара. Това съобщи за Агри. БГ Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Коментирано е до 10 хиляди декара ставката да бъде 20 лева/дка.

За стопанствата, които са между 10 000 и 20 000 декара, ставката да е 20 лева за първите 10 000 декара и 10 лева за площите между 10 000 и 20 000 декара. 

Собствениците на стопанства над 20 хиляди декара може да получат 20 лева за първите 10 000 декара, след това 10 лева за площите между 10 000 и 20 000 дка. Не се предвижда плащане за нивите над 20 000 декара. 

Премиерът е поискал до петък да направи заедно с финансовия министър цялостна равносметка на възможностите за подобно плащане. След това предстои последна среща за уточняване на детайлите по финансовите параметри. 

„Това, което ни предложи аграрното министерство като ставки, не кореспондира с нашите нужди и очаквания. Твърдо настояваме за запазване на нивата на подпомагане от 2023, като в същото време очакваме неотложни законови промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, Закона за Българска аграрна камара и представителността на браншовите организации, Закона за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, Закона за арендата, и Закона за кооперативите“, коментира от своя страна Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, който също участва в срещата. 

По негова информация, изплащането на обвързаната подкрепа за животни ще се случи в периода между 2 и 8 февруари. 

"От трите групи искания на Българската аграрна камара, още при предходната среща беше постигнато съгласие за защитата на българските интереси пред Европейската комисия и в международни преговори", каза Проданов. 
По исканията за законодателните промени са определени сроковете, в които да започне реална работа по важните законопроектиДоговорено е проектът за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи да бъде качен за обществено обсъждане до 15 февруари. 

Предстои в сряда сутринта да се събере Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на който ще се обсъждат резултатите от срещата, за да се реши с какви мерки и действия ще продължи асоциацията. 

Няма да допуснем компромис с темата за парите, така че докато не се разберем по нея, не мога да кажа, че сме се разбрали“, категоричен е от своя страна Проданов. Той определя ситуацията като „на ръба“ и в момента се стъпва на много тънък лед.