До края на април всички земеделски производители от 8-те добруджански общини трябва да предоставят в Пожарната служба схеми със засетите площи житни култури.

Обявиха началото на пожароопасния сезон в Добруджа

В скиците трябва да се посочат още пожарозащитните ивици, действащите водоизточници и пътищата за придвижване на пожарната техника, уточняват от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Добрич. За да направят това, стопаните могат да посетят сайта https://kais.cadastre.bg, на който са достъпни кадастрални карти за всички населени места. Така върху разпечатки от картите те трябва да отбележат блоковете с пшеница, ечемик, тритикале и да нанесат исканите от Пожарната обекти. Всички скици могат да бъдат подадени и на електронните адреси на районните пожарни служби, които са изпратени с уведомителнит еписма до общините в Добричка област. 

Земеделските производители са длъжни преди старта на жътвата в площи над 100 дка писмено да уведомят съответната РСПБЗН. За да опазят новата реколта от пожар, те трябва да парцелират големите блокове като прокарат пожарозащитни ивици в земеделските земи. Площадките за гориво и машините, които ще прибират реколтата, трябва да бъдат снабдени с пожарогасители. 

Близо 1 300 000 дка са площите със зърнено-житни култури в Добричка област. От тях 1 200  000 дка са пшеница, близо 55 000 дка ечемик и 3 000 дка ръж.

През есента на 2020 г. стопаните засяха 72 000 дка с рапица. 
Въпреки по-студеното и хладно време, огнеборците напомнят, че сухите треви и клони в полезащитните пояси са лесно запалими и са предпоставка за избухване на пожари.