Със затоплянето на времето в началото на пролетта се създава повишена пожарна опасност. Тя е свързана с почистването на земеделски терени, градини, лозя, затревени площи и промишлени ферми. 

На Североизток: Запалени ниви са основната причина за пожари през 2020 г.

Наличието на големи количества суха тревна растителност, остатъци от нерегламентирани сметища и други терени, върху които се намират горими отпадъци, създава опасност от усложняване на обстановката при възникване на пожар. Именно затова община Тервел излиза с апел към всички производители и жители на региона да спазват противопожарните изисквания. 

Практиката показва, че при почистване на градини, лозя или земеделски терени сухата растителност се пали, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност. Така пламъците могат да засегнат както земеделски или горски насаждения и прилежащи сгради, така и да застрашат човешки живот. 

Огнеборците предупреждават, че независимо от високата влажност на почвата, наличието на горим повърхностен земен слой от суха трева е предпоставка за бързото разпространение на огъня при пожар, особено при наличие на вятър. Разхвърляните горими отпадъци също създават условия за възникване на пожар, който лесно да пламне при изхвърлени незагасени цигари, при детска игра с огън или по невнимание.

Въпреки нормативните актове, заповеди и инструкции, целящи повишаване на пожарната безопасност през пожароопасния сезон, всяка година се намират недобросъвестни граждани, които ги пренебрегват и нарушават, сигнализират още от добруджанската община Тервел. Безобидни на вид запалвания са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват както крайпътни ивици, земеделски ниви и горски масиви, така и вилни и стопански постройки. Често това става с цел почистване, но извършено безконтролно и неорганизирано, без да се отчита пожарната обстановка и последствията понякога са трагични.

Инцидентите нанасят материални и екологични щети и в повечето случаи са свързани с немалък разход на ресурс. За да се избегнат пожарите, е необходимо при извършване на пролетно почистване да се знаят и спазват редица основни правила. Едно от тях е изгарянето на отпадъците се извършва под контрол в специално направени огнища или в негорими съдове, сложени на безопасно разстояние. 

Абсолютно е забранено обособяването на нерагламентирани сметища и запалване на горимите отпадъци в тях. В никакъв случай не трябва да се пали огън в близост до стрехите и под клоните на дърветата, при ветровито време или на разстояние по-малко от 100 м от горски масиви. Земеделските стопани стриктно трябва да спазват забраната за изгаряне на изсъхналата трева и други растителни остатъци в земите си.