Климатът е все по-променлив и трябва да сме адаптивни - да разбираме нуждите и на почвата, и на растенията, категорична е Рилка Игнатова – агроном с дългогодишен опит и зърнопроизводител със собствена фирма за семепроизводство в Русе.

Нестабилно време: Обследвайте посевите, внимавайте за слани

Семейното стопанство на Рилка е около 3000 дка, а в него тази година се отглеждат пшеница, царевица, слънчоглед и грах. Цялото семейство Игнатови е ангажирано в производството, което вече има изградени традиции. През погледа на опитен земеделец, агроном и производител на семена Рилка е убедена, че почвеното плодородие вече е проблем номер едно в земеделието.

„То е пряко свързано с климата, разбира се. Все по-голяма е ерозията - ветровата и водната, особено на наклонените терени. Почвата е жив организъм - тя иска да диша, да яде и да се отблагодари за грижите. Трябва да се отнасяме с разбиране към нейните нужди. Растенията са също живи и те имат нужди", добавя агрономът.

Семената също са определящи за добрата зърнена реколта. В стопанството на русенската фермерка се произвеждат сертифицирани такива, първо размножаване пшеница от висок клас хербицид.

Според търсенето на пазара сме се спрели на два сорта – Софру и Авеню. Доскоро гледахме и българския сорт Енола, но не успяхме да си вземем семената, които търсихме. Друго, което отглеждаме като семена, е грах от сорта Саламанка“, споделя Игнатова.

Нещо, което често възпрепятства земеделците в оптималната им грижа за стопанството, разбира се, са разходите за торове, семена, препарати, горива. Цените според Рилка растат всяка година, като тя дава пример с огромното поскъпване на амониевия нитрат тази година. „През август месец цената му беше около 300 лв./тон, а сега е около 600 лв/ тон. Освен това няма и тор“, добавя Игнатова.

По думите й в едно съвременно печелившо зърнено стопанство винаги има нужда от техника и споделя, че освен двата си трактора от 110 и 210 к.с., планира да закупи поне още един с около 160 к.с. „Имаме плуг, култиватор, сеялка, дискова брана, пръскачка, семечистачна машина, маниту, ремарке, но винаги има нужда от още техника. Живот и здраве, ще си набавим“, казва още Рилка.

Тя е влюбена в своята работа и вярва, че именно това отношение към стопанството, което води до истинска грижа, е много ключово, за да си успешен земеделец.

„Всичко е толкова чудно - посяваш семенце и се грижиш за него, докато порасне. Този малък кръговрат е свързан с един голям глобален кръговрат. Много обичам растенията и мога дълго да ги гледам и дори да си говоря с тях“, споделя Рилка Игнатова и обобщава за финал:

Всичко това го казах, за да стане ясно, че добивите не са константна величина. Те зависят както от абиотичните фактори, така и от нашите грижи.