Преди повече от тридесет години група шведски фермери стигат до заключението, че земеделието се променя, а те не могат да продължават да произвеждат продукция по същия начин.

Рециклиране на хранителни вещества в Швеция и пелети вместо тор

“Тогава политиците казваха, че трябва да погледнем към екологичната страна на нещата, но тези земеделци заложиха на цялостни системи”. Това коментира Лена Холм - координатор във фермерска организация, която обединява 16 ферми от Южна Швеция.

Тяхната обща цел е да създадат производствена система, която да им позволи да обработват земята си по начин, който да е екологичен и в баланс с природата, но в същото време да не се губи добавената стойност и печалбата на всяка една от фермите.

“В Швеция се грижим за земята, защото просто така е редно. Тя изхранва нас и нашите деца. Трябва да я пазим и да полагаме грижи. Просто е”, обясни Лена.

Лена Холм обясни пред Агри.БГ, че през 80-те години в Швеция започват да се прилагат множество програми, стимулиращи намаляване на използването на химически продукти в селското стопанство. Именно тогава много шведски фермери осъзнават нуждата от промяна на системата.

Агри.БГ на гости в шведски ферми: Какви добиви чакат от жътвата?

И така - за да изпробват нови системи и печеливши решения, няколко фермери създават тази платформа за тестове. Към момента в нея членуват 16 стопанства.

Основната цел на това обединение е фермите просто да се свържат. Те са разположени в Южна Швеция, използват различни производствени системи и са в различни  климатични зони. 

Идеята е във всеки от тях да стартира различни проекти, които позволяват да се открият по-екологични начини за производство, които обаче да са също толкова изгодни за фермерите, както и конвенционалното производство. 

По този начин фермерите създават мост между иновативните научни разработки, науката и практическото селско стопанство, за да се постигне едно по-екологично земеделие, но без загуба на добавена стойност за фермерите.

Екипът на Агри.БГ ви среща с най-големият производител на бейби салати в Швеция, която иска да използва естествени торове и да рециклира водата в своето предприятие.

Пер Нордмарк (Per Nordmark) е шесто поколение земеделски производител и шестият фермер, който се грижи за имението Södervidinge gard. Това е и най-голямата ферма за салати в Швеция. 

Това е и една от фермите, част от платформата, за която ви разказахме по-горе. И може би именно това е една от причините, поради която в целите му е заложено да търси начини за оптимизиране на своето стопанство, но с мисъл за земята.

Пер Нордмарк ще стартира нови два проекта: един, който ще му позволи да получи естествен тор от компостирането на отпадъците, генерирани от бейби салатите в неговото предприятие по време на опаковане; а вторият цели повторно използване на водата, която се генерира за напояване за същите тези бейби салати.

“Трябва да сме ефективни. Няма друг начин”, обясни фермерът и добави:

“Това е една много голяма инвестиция, но смятам, че ще е чудесно, ако можем да я внедрим. Самата система идва от Китай, но пък ще ни помогне да използваме почти всичко, което се явява отпадък от фермата. Така няма да изхвърляме нищо.

Същата е идеята и с водата - искаме да я използваме един път за измиване на салатите във фабриката, а след това тази същата вода да се транспортира до полето и да я използваме за напояване на културите”, каза още фермерът-предприемач.

В предприятието на Пер Нордмарк работят 40 работници, от които 4 са постоянно наети. Фермерът обработва 500 ха земя, от които 60 ха са био.

По думите му всеки сезон той произвежда около 2500 тона различни бейби салати. Пер отглежда единствено салати, които могат да се прибират механизирано като рукола и спанак, а марулята, например, купува от други фермери, поради невъзможността от механизирано прибиране.

Фермата разполага със своя собствена фабрика за опаковане. Тя се простира на 21 000 кв. метра и в нея работят 225 души. Пер обаче иска да механизира и фабриката, но за момента това се явява трудна задача.