В момента е пълно с оранжерии, които се продават или дават под наем, съобщи за Агри. БГ Георги Кафтанов, зеленчукопроизводител от района на Петрич. Причините за отказа от производство са много, като се започне от трудностите пред земеделските стопани през последните кризисни години и се стигне до съществения проблем с липсата на работна ръка. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

„Всяка година ставките по обвързаната подкрепа са все по-ниски. Ние сме в криза, парите са ни малко, а те свалят ставки. След два месеца като излязат продуктите и ще започнем да ги хвърляме, на там вървят нещата“, коментира производителят, чийто оранжерии вече са заредени с домати. Според него намалението на ставката предполага, че секторът иска да се изсветли и хората обявяват площите, които работят.

„Това е добре, защото тези пари се дават за реализирана продукция с документи. Щом секторът тръгва да се изсветлява и се увеличават декарите, нека в Министерството на земеделието да помислят и да увеличат и общата сума“, препоръчва Кафтанов. 

Засега той няма яснота за пазарите. Смята обаче, че може да не ни подмине възможността у нас да се вкарват и украински зеленчуци. Кафтанов се възмущава и от проверките по борсите, като конкретно за Карналово е убеден, че доматите по 1.50 лв./кг са от бунището на Солун и влизат тук без документи.

Европейски съюз може да е оправдание за липсата на проверки, но това не е достатъчно, за да се вкарват боклуци у нас.

Според него у нас се вкарват и стари краставици, които се продават на безценица, като подбиват цената на родното производство. 

„Проблемът е, че никой не иска да хване и контролира спекулата. Още от влизането ни в ЕС страдаме от него. За да се харесваш, трябва нищо да не правиш. Започнеш ли да правиш нещо и те намразват. Опитваш ли се да вкараш нещата в ред и ставаш неудобен. Най-добре е да има измами“, смята земеделският стопанин. 

Той настоява да се види с какви групи препарати за растителна защита работят в Украйна, Македония и Турция, откъдето идват земеделски стоки на безценица.

„Ние работим за ЕС и спазваме европейските изисквания. Защо ЕС позволява да се вкарва стока, която е третирана с ПРЗ, забранени за общността, а ние консумираме това. И после се питаме защо сме болна нация, ние ставаме тоалетната на цяла Европа“, пита Кафтанов, който е също така и председател на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад 2013“. 

Той не подмина и темата за липсата на работници. „Няма работна ръка, съществените проблеми се замитат под масата, никой не иска да ги реши“, пита Кафтанов и се чуди как другите страни в Европейският съюз може да вземат работници от трети страни, да ги интегрират и да ги вкарват в тяхната икономика, а ние българите не можем да приобщаваме хора от други държави.