Тази седмица представители на полското правителство ще обсъдят възможността да бъде създадена първата верига държавни магазини, информира money.pl.

Фермерски храни: Сагата с търговските вериги влезе в чужди медии

Правителството иска да откупи по-малки хранителни вериги и да ги превърне в голяма държавна компания. Работата по осъществяването на тази цел вече кипи.

Какво мислят експертите за тези планове? Войчех Крушевски, експерт в търговския сектор и бивш президент на мрежата на Левиатан, е скептичен. Той отбелязва, че добре работещите търговски мрежи няма да искат да се продадат на държавата. Следователно правителството може да разчита главно на тези, които се справят зле на пазара и изостават от конкуренцията.

Попитан по Radio24 за идеята за създаване на верига хранителни магазини, контролирани от правителството, заместник-министърът на надзора върху държавната собственост Артур Собон изтъкна, че полската храна е марка в света и важен компонент на полския износ. Той напомни, че от началото на 90-те години страната е затворила доста от важните си заводи.

Артур Собон: "Внаши дни компаниите, които са били погълнати от чуждестранен капитал, генерират добра печалба."

Днес фермерът губи своето доминиращо положение спрямо чуждестранните корпорации и той няма перспективи да продава своята продукция на добра цена, допълва заместник-министърът. Затова е решено да се консолидират агропродоволствени активи, които все още се намират в държавни ръце.

Така ще се съкрати веригата на доставките, за да се даде на земеделските производители справедлива цена, а на потребителите – стока с добро качество и на конкурентна цена.

Попитан за коментар относно "инвестиционната идея" за създаване на институция, която да се справи със ситуацията на пазара на храни, така че полските организации да имат по-голям шанс да се конкурират с чуждестранните, Марчин Хорала, председател на комисията по въпросите за ДДС, каза, че предишното правителство е продало полския селскостопански и хранителен сектор. Той обясни, че това води до ситуацията, че полският фермер получава много малко за своите продукти, той не е в състояние да печели много от тях, а полският потребител плаща твърде много в магазина.

Идеята, за която говорим, е да се съберат всички разпръснати из страната държавни предприятия, като се добавят и други. С помощта на специалисти с международен опит се прави анализ на сектора, вижда се какво липсва, какво е налично и какво може да се получи от пазара, купувайки някое предприятие, разясни Хорала.

По думите му на пазара ще бъде създадено предприятие, което ще плаща справедливи цени на земеделските производители, предлагайки продукти на полските потребители на не твърде високи цени, което ще се отрази на всички участници на пазара.

Това предприятие няма да доминира на пазара, но ще накара останалите субекти да се адаптират към условията на играта, казва Хорала. Например, те няма да могат да слагат големи надценки.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Медия в Брюксел с остри думи за мерките в земеделието ни

Постановлението: Какви са задълженията на веригите за продажба на местни стоки?

Десислава Танева и търговските вериги се разбраха за храните (видео)