Първото издание на „Ноу-хау лаборатория на новите знаещи“ беше организирано в земеделското стопанство на Милена и Недялко Минчеви в град Генерал Тошево. Студенти от четвърти курс от Техническият Университет във Варна с ръководител Албена Иванова се включиха в дискусия на тема "Биологично земеделие в растениевъдството".

Гласувайте: Какви са плановете ви за нова реколта?

На полето те се запознаха с изведената технология при отглеждането на пшеница, със селекцията, вегетацията на растенията и  структурата на почвата. 

„Три часа и половина минаха неусетно, когато срещу теб има млади хора, които знаят какво искат да научат! Те проявиха голям интерес проявиха към нашата био лаборатория“, сподели Милена Минчева. „Това всъщност е наша програма, с която искаме да подадем ръка на младото поколение. Искаме да направим връзката подрастващи-бизнес-наука“, допълни Милена. Още преди 10 години семейството й се насочва към биологичното отглеждане на полски култури в община Ген.Тошево. 

Студентите от Техническия университет разглеждаха полетата с биопшеница и възможностите в сърцето на Добруджа да се отглежда чисто от химия зърно. „Обяснихме защо работим само с български сортове пшеница, защо е важно да сеем селекция, създадена при нашите условия и за нашите почви и климат. Спряхме се на спецификите при биологичното отглеждане, с какви регистрирани продукти за растителна защита работим. Показахме какви са изискванията от страна на контролиращата фирма и особеностите на новия регламент в биоземеделието“, допълни производителката. 

Въпреки по-студената пролет и падането на температурите през април почти до нулата, проблеми с пшеницата в полетата на Милена и Недялко няма. „При нас няма пробив. Ние сме с българска пшеница, тя тепърва започва да се събужда, досега си спеше. Сега след дъждовете очаквам активно да тръгне. Има си коренова система, има си братя. Това наблюдавахме и със студентите. Тепърва започват да избиват и пролетните братя. Така че пшеницата добре се държи, няма поражения от студовете“, сподели още наблюденията си Милена. Дамата уточни, че вече насочват усилията си и към преработването. В каменна мелница семейството добива различни видове брашна.

Милена и Недялко планират да проведат следващи издания на „Ноу-хау лабоработията на новите знаещи“. Ще бъдат отправени покани до директорите на учебните заведения да изнесат в биостопанството уроците си по природни науки. „Така ученици от 5 до 12 клас ще могат да разберат не само какво е биологично земеделие, а и какъв е вкусът на истинската храна“, разкрива още стопанката.