Още преди да влезете в Световния музей на почвата, може да отгатнете на какво е посветен по интересните цветове в екстериора му. Червеникаво-кафяви и кафяви нюанси създават вид на слоеве почва, наречени хоризонти. Външните стени са покрити с глина, вид почва, използвана за изграждане на къщи от древни времена, съобщава Atlas Obscura.

Над 150 музейни експоната разказват за историята на земеделието в Добруджа

Във вътрешността на музея ще откриете около 90 монолита. Те са с височина по 1,5 метра и дават възможност на посетителите да видят в дълбочина пъстрия свят на почвата.

Всеки монолит е извлечен от яма, изкопана до скала. След това е обработен с лак и запазена да изглежда като почвата в земята. Комбинациите от минерали, органични метали и водно съдържание помагат да се определят цветовете им, от кафяво и червено до слоеве от зелено и синьо и дори лилава почва от Замбия.

Във формата на три пръстена, монолитите може да ни разкажат историята на определена територия - от исторически събития като изригване на вулкани до качеството на почвата и условията в околната среда. Например, експонатите от Гренландия, в която има дълбоко замръзнали почви, показват как в тях се съхранява въглерод. В момента повишаващите се глобални температури размразяват арктическата вечна замръзнала земя, освобождавайки значителни количества въглероден диоксид. Това оказва допълнително влияние върху климата.

Почвите в музея са малка част от цялата колекция от 12 000 монолита, събрани от 85 държави през последните над пет десетилетия. В тях има почви от земеделски земи, населени райони, пустини, планини, тропически гори и др. Особено трудни за запазване са водонаситените торфени почви, които се свиват значително при подготовката на монолита.

Музеят е лице на ISRIC World Soil Information, независима фондация, която включва хранилище от около 7000 референтни проби от почва, достъпни за изследователите. Той се намира в кампус на университета Вагенинген, на около час път от Амстердам.

Ако решите да се отбиете и да разгледате колекцията от почви, може да го направите в сряда между 13:30 и 15:30 часа. Входът е безплатен.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-големите прикачни пръскачки в историята на John Deere

Дамите в селското стопанство: Джен Кацев

Тамплиерски житен кръг разбуни духовете