Повишаване на ефективността и конкурентоспособността на биологичното отглеждане на култури е темата на проекта Ecobreed. Този проект, който се изпълнява от множество партньори по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 249 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

На какви допълнителни плащания могат да се надяват фермерите?

Европейският проект ECOBREED работи за подобряване на наличността на семена и сортове, подходящи за биологично производство и производство с ниски вложения. Дейностите се фокусират върху четири вида култури, избрани заради техния потенциален принос за повишаване на конкурентоспособността на биологичния сектор, а именно обикновена пшеница, картофи, соя и обикновена елда. Проектът разработва методи, стратегии и инфраструктури за биологично отглеждане, сортове с подобрена устойчивост на стрес, ефективност и качество на използване на ресурсите и подобрени методи за производство на висококачествени биологични семена. 

Целите, които си поставя екипа по проект са повишаване на наличността на семена и сортове за биологичния сектор и сектора с ниски вложения, идентифициране на характерни черти, подходящи за органична и с ниска производствена среда, включително висока ефективност на използване на хранителни вещества и конкурентоспособност при борбата с плевелите и увеличаване на селекционните дейности за биологично растениевъдство.

ECOBREED ще повиши конкурентоспособността на биологичното земеделие с ниски вложения чрез идентифициране на генетични и фенотипни вариации в морфологични, абиотични/биотични толеранси/резистентност и качества на хранителните вещества, които могат да се използват в биологичното отглеждане и ще оцени потенциала на генетичните вариации за подобрено усвояване на хранителни вещества, както и потенциала за повишена конкурентоспособност и контрол на плевелите.

В рамките на проекта се работи за оптимизиране на производството/размножаването на семена чрез подобрени агрономически протоколи за третиране на семена и за разработване на ефективни, готови за използване системи за развъждане с участието на фермерите. 

За целта, предварително се отглеждат елитни сортове за подобрени агрономически показатели, устойчивост на биотичен/абиотичен стрес/толерантност и хранително качество и се разработват програми за обучение в геномни инструменти и техники и използване и прилагане на подобрени възможности за фенотипиране.

В рамките на проекта се осигурява оптимално и бързо използване на постигнатите резултати и иновациите от съответната индустрия и споделянето им със широк кръг заинтересовани страни и потребители.

249 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!