Повече от 20 породи овце, отглеждани у нас, ще видят посетителите в специализираното изложение на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023.

Иван Кабуров: Аграрното министерство да върне районирането на страната по земеделски култури

В дните на събитието 14 – 16 юли ще бъдат показани местни породи, които са  част от живото богатство на планетата -  Каракачанска овца и Среднородопската овца – създадени чрез селекция и отлично приспособени към условията на средата, в която живеят от векове, невзискателни, с утвърдени наследствени качества и висока жизнеспособност. 

Посетителите на събора ще видят животни от българските породи Елинпелинска овца, Бяла Маришка овца, Вакла Маришка овца, Медночервена Шуменска овца, Дъбенска, Синтетична популация българска млечна и др. 

Фермери ще представят и елитни животни от различни продуктивни породи, отглеждани у нас – Асаф, Ил Дьо Франс, Суфолк, Аваси, Лакон, унгарската Рачка, швейцарските Черноноси овце, Романовска порода и др. 

На специализираното изложение на животни ще бъдат показани две от най-популярните породи български кози – Калоферска и Българска бяла млечна, животни от породите Тогенбургската коза и Боер, старите български породи Родопско късорого говедо и Българско сиво говедо, говеда от породите Хайланд и Галоуей, коне, както и биволи Българска мурра - порода, широко разпространена у нас до началото на ХХ в. за мляко и месо и като теглителна сила в земеделието.  

„Рожен“-Събор на народното творчество и животновъдство 2023 по традиция ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти. 

Съборът бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“ и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Още за „Рожен“  - Събор на народното творчество и животновъдство на http://www.rozhen.bg/bg/