Близо 5 часа продължи среща в петък вечер между представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и преработвателите на слънчоглед, иницирана от премиера акад. Николай Денков.

Следим темата ТУК

“Два часа и половина продължи срещата ни при премиера, а след това разговорите продължиха в Министерството на земеделието”, разказа председателят на НАЗ Илия Проданов за Агри.БГ. 

“Това, което е ясно е, че позволение за внос на слънчоглед от Украйна няма да има до 1 декември 2023 г. 
Тази забрана е договорена между нас и правителството, а фактически се изпълнява от украинската държава. Договорено е между двете правителства Украйна да не допуска това”, обясни Проданов. 

Целта е фермерите да освободят складовете си от старата и тазгодишната реколта до декември, за да може да се усили търговията. 

В същото време е важно да се отбележи, че в момента Румъния не допуска внос от Украйна. 

Едно от притесненията на стопаните е, че украински слънчоглед влиза у нас по документи, маскиран като румънски, молдовски или друг. 

По думите на Проданов, това в момента би било много трудно.  

Според данните, които са представени по време на срещата, през последните 13 дни у нас са влезли 2700 тона слънчоглед от страни извън Европейския съюз - 2 200 тона от Молдова,  200 тона от Турция и 150 тона - от Китай - като китайския най-вероятно е за семе или нещо по-специфично като вид слънчоглед, но не е за олио, уточни Проданов. 

Другият слънчоглед, който влиза в България, е с произход ЕС - Румъния, Унгария, добави зърнопроизводителят. 

Той обясни, че по време на срещата преработвателите са продължили да настояват да се разреши вноса на слънчоглед от Украйна. 

Проблемът обаче е в цената. 

“Преработвателите обявиха пред премиера, че в момента дават пазарна цена от 730 лв./тон за слънчоглед, закаран до техните предприятия. 

Това, обаче никъде го няма на практика на терен. Това е големият проблем - те казват една пазарна цена, но друго дават на производителите. Това, което предлагат на колеги във Видин е 640 - 650 лв./тон, а обявяват на премиера 730 лв./тон”, посочи Проданов.

Той обори изказването на един от представителите на преработвателите от преди дни, че, ако се купи слънчоглед във Видин, той струва по-малко от същия слънчоглед във Варна, тъй като посоката на стоката е за експорт. 

“Цената от 730 лв./тон е на закаран до техните заводи слънчоглед. Никъде в България транспортът до завод не струва повече от 20-30 лв. Винаги наблизо имаш завод, до който да закараш слънчогледа и ако говорим за 30 лв. транспорт, това означава, че цената от място трябва да е 700 лв. навсякъде, а тя не е такава. 
Това е нещо, което те задължително трябва да коригират, за да може да тръгне търговията”, коментира Проданов.

Илия Проданов:  Ако цената по места не се изравни и не се направи да е като пазарната, която обявяват, скоро продажби няма да видят.  


По думите му е ясно, че всеки фермер преценява кога да продава, но когато пазарната цена е 730 лв./тон, а ти даваш 650 лв./тон, естествено, че земеделските производители няма да искат да им продават, добави Илия Проданов. 

Квотите за Украйна също са обсъждани на петъчната среща, но тези разговори са в процес. 
“Квотите ще бъдат уточнени, когато присъстват и другите организации от Инициативния комитет, които имат касателство със слънчогледа или поне да си дадат предварително мнението”, каза Проданов и добави, че до края на ноември това нещо трябва да бъде изяснено. 

От НАЗ няколко пъти са подавали сигнали за опити за внос на слънчоглед от Украйна у нас. 

“И ще продължаваме да сигнализираме, ако видим такива опити, защото явно някъде по веригата има слаби звена на контрола”, каза председателят на асоциацията и добави, че и други точки от подписания преди дни Меморандум се изпълняват: 
“По лицензионните режими за всички стоки, които вносът им надвиши 10% от общия внос в страната, това е валидно към момента. Вносът се записва, изследва се и Украйна е уведомена за това.”