Градушка с големина на орех унищожи насажденията и посевите във видинското село Майор Узуново, съобщава кметският наместник на селото Станислав Георгиев, цитиран от БТА.

План ускорява работата на ДФЗ

Районът е известен с производството на дини и пъпеши. След вчерашната градушка продукцията е сериозно засегната. Щетите тепърва ще се описват, но Георгиев твърди, че такъв валеж от град хората от населеното място не си спомнят. „Бурята в селото продължи около 30 минути снощи. Градушка е имало и в съседните села Гъмзово и Винарово и в град Брегово“, казва още Георгиев. 

Ледени късове връхлетяха много населени места в страната на 1 юли. В Червен бряг градушката е била с размерите на юмрук, а кметът описва пред bTV ситуацията като след бомбардировки. По думите му силно унищожена земеделска продукция има в района на града.

В Пловдив, Шумен, Плевен, Разград и ред други населени места също се извиха бури, които нанесоха щети. За щастие, няма данни за пострадали хора. Какви са пораженията в земеделските площи, тепърва ще става ясно.

Междувременно агрометеорологичната прогноза за следващите дни предвижда неустойчиво време. Предупреждава се отново за градушки. До 30 юли пък е срокът, в който земеделците могат да кандидатстват за „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“.