Актуалната дума днес е скрининг. Тя е ябълката на раздора в борбата с коронавируса. Оставяме тази борба и спор на експертите или на тези, които много държат да се изявят в един такъв момент. А ние насочваме вниманието си към един селскостопански сектор, посочен като национален приоритет за държавата ни. 

Овощари: Къде ще са пазарите за родната продукция?

Агри.БГ ще направи бърз скрининг на сегашното състояние и хроничните заболявания в сектор „Плодове и зеленчуци“ в разговор с Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ).

Г-жо Милтенова, във време на извънредна ситуация какво е нужно на сектор „Плодове и зеленчуци“ и кои са актуалните предизвикателства?

Сега трябва да се помисли, както и колегите предлагат. за потребностите и  наличностите в момента от препарати за растителна защита, торове, семена. Имаме ли достатъчно обезпечение с материали, за да можем да посрещнем търсенето  на продуктите от производство, което може да се наложи да бъде завишено? Селското стопанство и производството на плодове и зеленчуци не е само работна ръка, то има потребности и изисква още много други материали, които се влагат.

Възможно ли е в този момент търговците да се обърнат повече към българското производство?

Предвид създалата се ситуация със затруднените доставки, някаква част от търговските вериги, които по принцип имат договорни отношения за цялата година за внос на плодове и зеленчуци, сега може и да се обърнат към българското производство.

Кризисни мерки: Ограничават ли се агротехническите мероприятия?

Каква година очаква секторът?

Предвид ситуацията и климатичните промени не сме големи оптимисти. Нашето производство на плодове и зеленчуци намаля през последните години по няколко причини. Първо, поради политиката, която се води от години към нашия сектор. 17 държави членки на ЕС плащат субсидиите си на база стопанство т.е. в зависимост от вида произведена продукция, а при нас е на хектар, което за първия програмен период буквално съсипа нашия сектор и по-голяма част от хората затвориха бизнеса си. 

Колеги, които миналата година произвеждаха пипер, казаха, че тази година ще намалят производството, защото въпреки че субсидията за 2019 г. е по-висока, разходите за труд се повишиха изключително много и след като се тегли чертата, се оказва че не е толкова печелившо.
Хората преценяват, че е по-добре да работят и да произвеждат други култури, които са по-доходоносни. По-механизирано производство например, след като работната ръка повишава разходите, а себестойността на продукцията е много висока и сметката не излиза на финала. 

Трябва да има баланс в подпомагането и този баланс трябва да бъде на базата на себестойността на продукцията според нас. Когато всички се поставят при еднакви условия, може да се прецени кой е конкурентен и кой не е. Заради плащанията по СЕПП всички се насочват към отглеждането на това, което е с най-малко разходи и най-висока относителна субсидия. Затова при производството на плодове и зеленчуци  има голям отлив.

Министърът: Недоговорените бюджети да се пренасочат към уязвими сектори

Едновременно с отлива обаче, секторът е национално приоритетен и присъства с голям процент в потребителската кошница. Ще олекне ли тя сега?

През 2014 г. 61% от потребяваната в България  храна заемат плодовете, зеленчуците и картофите,а през последните години тенденцията  за  консумания на тази стокова група се увеличава. В същото време сектор „Плодове и зеленчуци“ се нарежда на опашката по подпомагане. От обвързаната подкрепа, единствената глътка въздух, която получихме през втория програмен период, отново  67% отиде за сектор „Животновъдство“ и 33% остана за „Плодове и зеленчуци“. 

Подчертавам, че с това не казвам, че не са нужни средства на животновъдите. Но за животновъдния сектор има преходна национална помощ, която нашият сектор не е получил по време на двата програмни периода. Няма да я получи и след 2020 г. Имат  множество схеми за хуманно отношение към свинете, птиците и т.н.

Никой не мисли обаче за хуманно отношение към растенията. Когато ги удари градушката, те са наранени, боледуват, изсъхват, някои имат бактериален рак, други значими болести, страдат, загиват. Разходите далеч не са по-малко, даже понякога са повече отколкото за една животинска единица.

Добруджанските фермери са готови за онлайн доставки

Как може да се обвържат потребностите на потребителя с тези на производителя на плодове и зеленчуци, така че и двете страни да минимизират последствията от кризата?

За да се въстанови производството на плодове и зеленчуци  у нас е необходимо освен производство да има и маркетингтови структури за реализация на тази продукция.

По времето на програма САПАРД имаше реални проекти, които бяха създадени с идеята да се направят така наречените пазари за производителите. Тези пазари трябваше да служат за събиране на продукцията, сортиране, калибриране и заготовка за пазара. За съжаление бяха одобрени 16 проекта, между които и пазар на производители на банани, чиято цел не беше да заготвят български плодове и зеленчуци за пазара.

Реалните проекти, които  бяха  оборудвани с техника за сортиране, пакетиране, съхранение, хладилни съоръжения и т.н. не бяха одобрени и не се изградиха. По тази причина България сега не разполага с такива бази, които са много необходими  в момента, за да събират и заговят продукцията от малките и средни стопанства за големите супермаркетни вериги.

Земеделци: Трябва ни Кризисен щаб за продоволствието

Ако се създадат условия, в които хората да имат интерес да произвеждат, т.е. бизнесът да бъде печеливш  и се подкрепи изграждането на такива структури или като акционерни дружества, или като кооперативна собственост за заготовка, сортиране, калибриране, тоест да се даде наистина приоретет на сектора, който осигурява най-здравословната храна, би могло да се срещнат интересите на производителите и потребителите.

Всичко е възможно, но е въпрос на политика и добра воля. Винаги съм казвала, че един човек може да напълни или изпразни от съдържание дадена длъжност. Същото е и за дадена фирма, за даден сектор – едно управление може да ги напълни или изпразни от съдържание.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Навреме ли идва обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци?

Коронавирусът проваля отглеждане на зеленчуци в Монтанско

Очакват се по-високи цени на българските зеленчуци