Зеленчукопроизводството, което от години осигуряваше заетост на десетки жители на монтанското село Долни Цибър, сега е блокирано заради извънредното положение срещу коронавируса. 

Цяло село бори безработицата със земеделие

Много местни жители отдавна работят в чужбина, а завръщането им сега е свързано с предприемането на извънредни мерки и доброволна карантина, но понякога и социално отхвърляне.

Селото стана известно с инициативата за борба с безработицата чрез отглеждане на зеленчуци. Така в продължение на пет години се осигуряваше не само заетост, но и храна, която местните даряваха на съседни села.

За съжаление пандемията напълно блокира проекта и спря работата на стопаните.

„Коронавирусът я спря. Министерството на труда и социалната политика сега не може да ни отпусне пари, защото всичките средства целево са насочени към справянето с него. Не можем и да събираме хората на едно място заради предприетите мерки“, каза кметът Камен Димитров.

Това според него не е само моментно изпитание, а наистина окончателно спиране, защото времето за саденето на картофите изтича, а и няма как да се осигури посадъчен материал без средства.

„Даже хората ги връщат от банките, като разберат, че идват от Долни Цибър. Вчера някои са ходили до Вълчедръм да теглят пари и са ги върнали“, оплака се Димитров.

Селото е известно с много гастарбайтери и според него вероятно от там идва притеснението.

Сами сме си поставили 5 семейства под домашна карантина, защото имат завърнал се от чужбина. Това, че сме дисциплинирани обаче, не бива да е причина да бъдем ограничавани допълнително“, подчерта кметът.

Взетите до момента 20 проби се оказали отрицателни. Това обаче не решава проблема с блокираната земеделска инициатива, за която хората от село Долни Цибър искрено съжаляват, защото те сами я подеха и поддържаха успешно цели пет години.

За тази година беше предвидено площта на зеленчукова градина да се увеличи от 40 на 60 декара и там да се отглеждат предимно картофи и зрял фасул. Сега обаче 60-те трайно безработни, които трябваше да бъдат заети с труд на полето, ще се наложи да останат без препитание.