Във времето, в което изплащат обвързаното подпомагане, аз вече съм си купил семена, торове, направил съм първите обработки. Не че няма да ги ползвам, но те не идват навреме, коментира Адриан Николов за Агри.БГ.

ДФЗ: Преведени са над 73 млн. лв. обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

Младият земеделски производител от Тервел отглежда домати, корнишони, дини и розови домати. Според него има решение и то е много лесно да се направи.

„Защо трябва да се събират един месец фактури, както е сега, ние не сме чак толкова много зеленчукопроизводители. Тези фактури могат да се съберат за две седмици, или 10 работни дни. Фондът има достатъчно служители и обработката на тези фактури може да стане доста по-бързо“, убеден е Николов.

Тази година обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци беше платено на 17 март. Малко над 73 млн. лв. бяха разпределени между 13 221 стопани. Това се случи по-рано в сравнение с миналата година, но достатъчно рано ли се оказа за самите производители?

„Дори плащането да беше с две седмици по-рано, щеше да е по-добре. Ако се дава между 20 февруари и 1 март например, вече ще е по-различно, защото ще имаш средствата да купиш това, което ти трябва“ категоричен е зеленчукопроизводителят.

В своето официално съобщение за определените ставки от агроминистерството изчисляват, че средно с 15% е увеличен техният размер за кампания 2019. Сметките на самите производители обаче са съвсем други.

„При миналогодишна субсидия от 127 лв./дка за основната група зеленчуци, сега тя е 136 лв./дка. Увеличението е 9 лв., или едва 7%. Къде ги видяха тези 15%“, пита се Николов.

По негови данни румънските му колеги получават около 400–500 лв./дка. Македонците пък имат национална помощ от около 250–300 лв./дка. 

„Съгласен съм, че субсидията не трябва да е основното перо. Тя трябва да ти помага. Но у нас има убийствен внос и съседни държави, които са подпомагани с много повече. Затова тази субсидия става много важна. Ако при нас тя е по-висока, ние ще можем да намалим от себестойността на продукцията и съответно от цената за крайния клиент“, убеден е Николов. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Подаването на заявления за Кампания 2020 - само по график

Ставките за плодове и зеленчуци – вижте ги!

Позицията на България: Обвързаната подкрепа не бива да намалява