Пролетните обработки и агротехническите мероприятия ще се провеждат без ограничения, но при задължително спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Земеделци: Трябва ни Кризисен щаб за продоволствието

Всички дейности, които се извършват ежегодно на територията на страната, включително и сеитбата на пролетници - слънчоглед, царевица, пролетен ечемик, подхранване и третирания с препарати за растителна защита на есенните култури са изключително важни и е необходимо да бъдат проведени в подходящия агротехнически срок, поясниха от ведомството.

Агротехническите мероприятия се извършват на открито и не предполагат събиране на повече хора на едно място. При провеждане на технически инструктаж, при извършване на подготовката на машините и прикачения инвентар за пролетните обработки на почвата, работа с препарати за растителна защита и обеззаразени семена, освен съществуващите правила за работа с тях, следва да се спазва издадената заповед на министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки.

Работодателите следва да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане на работници и служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Министерството на земеделието публикува често задавани въпроси и техните отговори във връзка с обявеното извънредно положение у нас, предизвикано от епидемията от вируса COVID-19.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пуснаха нова бланка за минаване през блокадите на градовете

Десислава Танева: Вижте всички документи за пътуване на стопаните

По-дълъг срок за данъците: Фермерите подават декларации до 30 юни