Комбинирайки перки на квадрокоптер с оригинален механизъм за скокове, конструктори създадоха CropHopper – робот, който може да се придвижва бързо по нивите и да работи по-дълго време от един обикновен дрон, съобщава futurefarming.com.

Земеделие 4.0: Каква е ползата от цифровизацията за малките фермери?

Скокливият робот тежи 3 кг и може да работи без оператор през целия сезон, като е способен да осъществява широк спектър от дейности. Той е предназначен за сканиране на културите, откриване на плевели и болести, а също така провеждане на механично плевене и прецизно пръскане.

Издръжлив, с гъвкави и здрави „крака“, CropHopper разполага с механизъм, който наподобява лък за стрелба. Умее да скача и разполага с механизъм, който смекчава приземяването. Роботът освен това прави висококачествени снимки, на които може да се установи проблеми с размер по-малък от 1 мм. В работен режим CropHopper подскача из полето на всеки четири секунди. Това, което го отличава от дрона е, че не изисква замяна на батерията или презареждане на всеки 20-30 минути. Роботът може да покрие около 70 ха на ден с три презареждания.

CropHopper е рожба на Фред Милър, основател на компанията HayBeeSee. Той е специалист по авиационна техника и работи активно с агроексперти от САЩ.

Скокливият помощник е предназначен за автономна работа с минимален контрол. Той може да пръска и да унищожава плевели с помощта на въртяща се мотика на борда. Правейки своите 10-метрови скокове, той покрива 3 ха на всеки 20 минути. Общата му работна скорост възлиза на 9 ха/час (т.е. около 70 ха/ден).

Снимките, които CropHopper прави, моментално постъпват в облак, където могат да бъдат преглеждани в реално време и използвани в други софтуерни решения.

Роботът е снабден и със система за защита. Ако към него се приближат крадци, по команда той може да се отдалечи от тях.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

5 зелени професии, за които вероятно не сте чували

Бъдещ зооинженер донесе победа за България в Париж

Кравеферма без роботи няма бъдеще

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.