Светът се променя. Нови професии, за които преди не сме и помисляли, че ще съществуват, се роят една след друга.

Още 750 бъдещи фермери ще черпят опит от бенефициенти по ПРСР

Като деца много хора мечтаят да станат полицаи, лекари, учители, адвокати. Куп други фундаментални професии остават на заден план. Това се случва дори и сега -  през ХХI век, когато в албумите на завършващите детската градина деца може да прочетете до техните снимки коя е мечтаната им професионална реализация.

Нека ви подскажем: децата искат да станат художници, балерини, геймъри, пожарникари, мениджъри на търговски вериги, инженери, моделиери, гимнастички и дори ветеринари. Никой обаче не се е сетил за дигитален животновъд, консултант по градско земеделие, фермер-сватбен агент.

Животът ни дава много възможности да реализираме уменията и качествата си. Дали бъдещето не е отредило да стането:

Фермер-сватбен агент

Обредните зали са демоде. Все повече хора търсят зеленина, непосредствен контакт с природата. Снимат се сред лавандулови полета, цъфнали рапици и жадуват да се метнат на гърба на някой кон. Ако имате поне един красив жребец, фермата ви вече е с една крачка по-близо до осъществяването на новото бизнес начинание – станете фермер-сватбен агент.

Предложете настаняване, продукти от градината за сватбеното меню и всичко натурално празнично.

Агри моден специалист

Развитието на технологиите позволява да съчетаваме неща, които на пръв поглед не е възможно да бъдат комбинирани. На пазара все повече се търсят материи от натурален произход. Прежда от коприва, яке от преработени по специална технология зеленчуци и т. н.

Дигитален животновъд

Това е една от професиите, които вероятно ще добият най-голяма популярност, тъй като технологиите го позволяват. Какво прави дигиталният животновъд? Той може да управлява фермата си през смартфона, таблета или компютъра и то не защото се намира в двора на къщата на стопанството. Може и да е на Филипините.

Разстоянията днес не са пречка. Разполагате с дронове, датчици, 3D карти, GPS, изкуствен интелект, смарт технологии и роботи, които са неуморяеми.  

Градски земеделец

У нас вече са направени първите стъпки. Хората се връщат към земята, но тъй като не искат да се откажат от удобствата на градската среда, предпочитат да организират обработваеми зони близо до дома.

Работейки върху неголям участък земя, градските земеделци не се налага да използват вредни пестициди, силни привърженици са на органичното земеделие и търсят начини да произвеждат здравословна продукция.

Консултант по градинарство

Трудно е да създадеш мини зеленчукова градина на балкона, когато разполагаш само с книга, от която да черпиш знания. Тук идва ролята на консултанта по градинарство, който като един фитнес треньор ще попита какви са целите, ще определи базовото ви ниво и ще ви насочи към възможностите, които стоят пред вас. След това ще ви напътства до момента, в който сами може да продължите напред. Тази професия е перспективна и е в духа на екологичните тенденции в цял свят.