За втора поредна година студенти на Аграрен Университет – Пловдив, бяха поканени от френското Министрество на земеделието за участие в състезания на млади експерти в рамките на международното изложение „Salon International de l'Agriculture“ 2020 в Приж.

Пускат схемата за доилна техника

Изложението е смятано за едно от големите събития в Европа, отразяващи постиженията на аграрния сектор. Акцент във форума са иновативни технологии и креативни новости в областта на растениевъдството, животновъдството, биотехнологиите и други сфери. 

Веселин Пачаманов, студент от специалност „Зооинженерство“, грабна голямата награда в категорията „Линейно-описателна оценка на крави" от млечни и месодайни породи. Той се класира на първо място сред 67 участника от 22 страни, сред които Германия, Ирландия, Чехия, Полша, Швейцария и други.  

Веселин беше награден лично от представител на френското Министерство на земеделието и членове на Европейската комисия. 

Младата надежда на зооинженерството у нас спордели пред Агри.бг своите вълнения и плановете си за професионално развитие.

Победителят в аграрния конкурс обясни в какво точно се състои линейната оценка на едно животно.

Веселин Пачаманов: Линейно описателна оценка е оглеждане и оценяване на екстериора на самото живото. Разглеждат се определени белези спрямо стандарта на самата порода. На състезанието се даваха оценки от едно до девет на отделни представители на месодайни и млекодайни породи крави. Аз оценявах френската порода за месо „Шероле“ и породта „Френско кафяво говедо“.Така събрах максималния брой точки – 100. Щстлив съм от наградата. Беше много вълнуващо и полезно за мен.“

Животновъди: Държавна помощ за малки мандри тръгва от 25 март

Веселин е на 19 години и от Кърджали. По животните се запалил от свой приятел, който се занимава със зооинженерство. От малък обичал животните и често ходел в малката кравеферма на своите баба и дядо. 

Сега младежът мечтае да се развива по специалността си и да остане в България.

Вярва, че зооинженерството ще е нужно за бъдещите поколения.

Веселин Пачаманов: „Населението на Земята прогресивно се увеличава. Това ще доведе до нуждата от по-голяма производителност на животните. Зооинженерите могат да класифицират определени породи, да помогнат за тяхното правилно отглеждане и да създават селекции и нови породи.

Искам да работя по професията си и някой ден да имам своя ферма. Бих отглеждал породата „Шероле“, защото тези животни са много продуктивни. Това са големи месодайни крави. Много бързо се развиват, дори и теленцата след раждане са по 50-55 кг."

Кравеферма без роботи няма бъдеще

От Аграрния университет в Пловдив съобщха, че са горди с постиженията на своите студенти. В същата категория, в която Веселин е победител, неговият състудент Иван Мартинов, при оценка на две класически френски породи – „Монбелиард" и „Лимузин", се класира на престижното 11 място.

Студентът от специалност „Лозаро-градинарство“ - Мартин Андонов, както и Стефан Кировски, който учи „Аграрен туризъм“, също се представиха отлично на състезанието в категория „Преценка на френски вина“.

Българските участници оставиха много добри впечатления на изложението в Париж- SIA, 2020 – Paris. Ще бъдат запомнени със своята пъстрота, яркост и уникалност. Аграрният Университет - Пловдив, ще продължи да ги напътства в придобиването на нови знания и умения, които да им гарантират високо самочувствие на можещи и конкурентни, бъдещи специалисти в аграрния сектор“, каза ръководителят на групата, гл. ас. д-р Светослав Карамфилов от Катедра „Животновъдни науки“.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Николай Стефчов: Очаквам 2020 г. да бъде годината на животновъдите

Фермер: Аз съм начинаещ и се чувствам объркан и притеснен

Дамите в селското стопанство: Татяна Пенчева