Френският стартъп Vitibot разработи електрически робот-трактор Bakus, който е предназначен да работи в лозови насаждения. Машината е с размери 1.65х3.50x1.75 м и тежи 2,5 тона. Тя може без проблем да се придвижва по стръмни склонове, разходва малко енергия и съвсем леко уплътнява почвата, съобщава Agrotimes.

LED светлините правят чудеса в оранжериите

Bakus e универсален робот. Той се бори с плевелите, грижи се за лозята и пръска насажденията. Очаква се  в бъдеще машината да изпълнява и други задачи.

Роботът-трактор се задвижва от литиево-йонни батерии с капацитет 80 кВт/ч. Те му осигуряват непрекъсната работа в продължение на 10 часа. Производителят е предвидил поддържането на технология за бързо зареждане. Така роботът ще бъде „отново на крака“ след само 2 часа презареждане.

Максималната скорост на движение на Bakus е 6 км/ч. Роботът е оборудван със светодиоди и инфраред датчици, които му позволяват да се ориентира и да работи дори през нощта.  

С помощта на 8 ToF сензора роботът разполага с 360-градусова видимост. Той регистрира прецизно наличието на и на най-дребното предизвикателство по пътя.

Създателите на Bakus са го направили изключително балансиран, за да намалят максимално уплътняването на почвата и да улеснят транспортирането на робота, дори и когато трябва да се придвижва по обществени пътища.

Работата на електрическия трактор-робот може да се следи от дистанция. Той може да бъде локализиран, да му бъдат задавани задачи и да бъде спиран, когато това е необходимо.