Една от основните теми, която продължава да вълнува земеделските производители е, дали и кой ще получи подпомагане по Украинската помощ.

Таванът й беше увеличен на 280 000 евро, както и нейното прилагане удължено до 30 юни 2024 г. 

Основният въпрос обаче е има ли бюджет за тази помощ? И ако да, откъде ще дойде той?

“Премиерът акад. Николай Денков нееднократно изрази уверение, че лично той ще издейства нотификация за Украинската помощ, ако се наложи. Предвидени пари вероятно има, но до колко и как те ще кореспондират с нашите очаквания, ще разберем следващия вторник (30 януари)”, коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на НОКА и част от Българската аграрна камара (БАК).

Той беше и един от участниците на срещата на Камарата с премиера в понеделник.

Друго важно нещо, което стана ясно от срещата на БАК с премиера е, че до една седмица представителите на Камарата трябва да са готови с пълния пакет законодателни предложения. Това включва Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи и Закона за подпомагане на земеделските производители. 

“Успоредно с това ще работим и по ставките. Ще се правят анализи за тях, защото по изчисления на НСИ, вече при някои подсектори са регистрирани сериозни печалби миналата година”, добави Караколев.

По думите му ще се сформират работни групи по сектори, като общо петима души ще бъдат представителите от Българската аграрна камара.

“Срещите започват, а ние ще се постараем до два дни да бъдем готови с анализ и предложение за ставките, а до края на тази седмица да сме готови и със законодателните предложения”, заключи Симеон Караколев.