Представители на Българската аграрна камара се срещнаха с премиера акад. Николай Денков в Министерския съвет.

Срещата се провежда по настояване на Българската аграрна камара, която декларира през миналата седмица, че нейните структури ще бъдат в протестна готовност

Имахме дълга и конструктивна среща с Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите. Така премиерът Николай Денков оцени разговорът с представители на земеделската общност, който продължи над два часа в сградата на Министерски съвет. 

„Част от дискусията е свързана с това, че двете страни влизат разговора с различни гледни точки и от различни посоки. От една страна в бюджета имаме значително увеличение на средствата за земеделие – около 500 млн. лева повече спрямо 2023 г., от друга страна има затруднения в аграрния сектор и трябва да намерим пресечната точка и баланса – какво точно дефинираме като критични зони в аграрния сектор, кои са най-пострадалите браншове и съответно как те трябва да бъдат подкрепени“, каза министър-председателят. 
По време на срещана са очертани три групи проблеми, на които трябва да се търсят решения. 

Първата група проблеми е свързана с непосредствените нужди, необходимостта от ликвидност в стопанствата, за да могат да продължат дейността си. Втората група от задачи е да се подкрепи Министерството на земеделието и храните по отношение на законите, които се чакат от доста време и трябва да се навакса с едно изоставане. Третата група задачи са свързани с отстояването на българската позиция на европейско ниво. По последната група доста бързо участниците в срещата са се уточнили, че това което прави в момента аграрното министерство отговаря на очакванията. 


„По другите две групи се разбрахме в рамките на седмица представителите на камарата, заедно с Министерството на земеделието да прегледат цялата информация, която е налична и да предложат варианти за решение, които ще обсъдим заедно“, каза премиерът. 

На следващата среща, която ще се проведе във вторник – 30 януари, заедно с Министерство на финансите ще се коментират възможностите за подкрепа по отношение на секторите, които са пострадали от природните бедствия и от войната в Украйна, стана ясно от думите на акад. Денков. 

Като „изключително конструктивна“ определи срещата и министърът на земеделието Кирил Вътев. Той се надява всички участници да са излезли от нея с оптимизъм. „Ще вдигнем темпото на работа, защото от първия работен ден през тази година, в министерството се работи в посока, как в рамките на този бюджет да се осигурят необходими средства, които анализите показват, че са реално необходими“, уточни аграрният министър. 

„За нас беше важно да се разбере, че тук говорим за нещо изключително важно за оцеляването на всички сектори, които участват в Българската аграрна камера“, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Той напомни, че действията по разискваните теми изискват спешност и бърза реакция.

До края на седмицата ние ще анализираме и обосновем всички ставки по сектори. На следващата среща ще представим всичко това, което ще оформим като решение и съответно с проект на меморандум. Най-важното е, че ще предложим и пакет от законови промени, които са крайно нужни на всички сектори и мислим, че те ще бъдат едно дългосрочно решение на нашите проблеми“, каза Симеон Караколев от Управителния съвет на Българска аграрна камара. 
„Пакетът от закони, които ще бъдат предложени започва със Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи. В Закона за подпомагане на земеделските производители ще се изчистят всички спънки и санкции, които се явиха в последните дни. Паралелно с това се работи по ставките, защото изчисленията на националната статистика сочат, че вече има подсектори със сериозни печалби. Трябва да се види дали е така, кои са тези подсектори“, коментира за Агри.БГ съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

В работните групи, които ще работят по промените ще влязат по 5 човека от Българска аграрна камара. Едната група е по финансите, другата е по законотворчеството. Срещите започват още от вторник, Караколев очаква със ставките да бъдат готови до два дни, а със законите – до края на седмицата. 

От думите му става ясно, че премиерът Денков ще издейства нотификация за Украйна. Пари вероятно има предвидени, до колко те ще кореспондират с очакванията на сектора ще стане ясно следващия вторник. 

Според Цветан Цеков от Национална браншова камара Плодове и зеленчуци от земеделските производители, и от държавата в лицето на премиера  Денков и министър Вътев, зависи в каква посока ще поеме отрасълът. „Надявам се да намерим едно обективно решение на истина наболели и натрупани проблеми. И в следващата седмица всички ние ще знаем, дали българското земеделие ще тръгне в правилната посока, или ще продължим да затъваме“, каза биопроизводителят. 

На въпрос дали зърнопроизводителите са в протестна готовност, председателят на тяхната асоциация отговори, че „Протестът на един бранш земеделски не зависи от това, кой излиза и какво казва, а зависи от действията, които се извършват. Ако ние виждаме от страна на държавата действия и се случи наистина това, което искаме като политики, не мисля, че ще се стигне до протестни действия. Всичко зависи от реакцията на хората по места, така че то не зависи само от организацията“. 

Премиерът не отговори дали министър Вътев ще запази своето място и след ротацията, тъй като тепърва ще обсъждат с вицепремиера Габриел оценките за всички членове на кабинета. Той обаче няма съмнение, че секторът върви напред. „Въпросът е, че може да се направи още“, смята Денков. . 

Срещата на 22 януари в Министерски съвет беше предхождана от тежък разговор между Българска аграрна камара и Министерството на земеделието и храните виналия понеделник, който продължи пет часа. В нея земеделските стопани заявиха, че започват организация за ефективни протестни действия, ако не се проведе среща с премиера. „За българското правителство трябва да е ясно, че колкото повече проблемите и техните решения се отлагат, толкова повече напрежението в сектора расте“, обяви тогава председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

Зърнопроизводителите настояват стопанствата с пшеница, царевица, ечемик, рапица и слънчоглед да бъдат субсидирани по специалната държавна помощ, покриваща щетите от войната, без това да ощетява останалите сектори. За целта са необходими около 400 млн. лева, което означава финансирането да бъде по 20 лв./дка. Тази помощ ще достигне основно до малките и средни производители в страната, което е целта на асоциацията.