Срокът за прилагане на Украинската помощ е удължен до 30 юни 2024 г., а таванът на помощта се увеличава от 250 000 евро до 280 000 евро. Информацията е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз, съобщи Министерството на земеделието.

Фермери за индикативния график: Условностите в него са твърде много

България заедно с Полша, Словакия, Унгария и Румъния обаче ще настояват Украинската помощ да продължи за цялата 2024 г., каза ресорният министър Кирил Вътев пред журналисти. Земеделските министри на тези пет държави са обсъдили темата на отделно заседание в Брюксел.

На въпроса на Агри.БГ дали Украинската помощ ще бъде в същия размер - 426 млн. лв. и през 2024 г., министър Вътев отговори лаконично: “Това все още е рано да го кажем”.

На втория ни въпрос защо в проектобюджета на България за 2024 г. липсва бюджет за държавни помощи, включително de minimis  и Украинска помощ, министър Вътев каза следното: “Не е вярно, нищо не липсва. В момента е заложен един общ бюджет за земеделие.” 

На срещата с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски е станало ясно, че ние сме единствената страна членка, която настоява за отпадане на тавана на Украинската помощ. 

“За да отпадне таванът, Европейската комисия трябва да го реши, да го предложи на Европейския парламент и той, от своя страна, да промени регламента. Едва тогава може да влезе в сила”, обясни Кирил Вътев.

На срещата в Брюксел еврокомисарят се е възмутил още, че България е на второ място по процент изплатена държавна помощ към стойността на произведената земеделска продукция. Коментар по този въпрос направи Димитър Зоров по време на пресконференция в БТА.

“Само че Януш Войчеховски пропуска факта, че нашите директни плащания са много по-ниски спрямо останалите страни членки. Сравнете държавните помощи на другите страни и ще видите, че ние ще застанем на опашката. Освен това ставката за България на Украинската компенсаторна помощ е защитена и одобрена от ЕК на хектар и на глава животно”, припомни Зоров.

Темата за Украинската помощ ще бъде обсъдена и на утрешното заседание на Комисията по земеделие в Парламента, научи Агри.БГ. Браншови представители се опасяват, че за нея все още не е предвиден и един лев в проектобюджета на България за 2024 г.