Нов тригодишен проект на стойност 3,2 милиона евро стартира в Европа. Инициативата, озаглавена “Potatoes Forever!”, е насочена към информирането на обществото за устойчивите методи на производство на пресни картофи с акцент върху екологичността. Главните участници в проекта са френският Национален комитет по производство на картофи (CNIPT) и италианската Асоциация на производителите на картофи (UNAPA), научаваме от официалната страница на Potatoes Forever. 

Предложение на МЗХ: Как се променят бюджетите по екосхемите за Кампания 2024?

Заедно Франция и Италия произвеждат 8 милиона тона картофи, или около 15% от общото европейско производство. В рамките на проекта устойчивият метод, който ще използват, ще се базира на няколко опорни точки. Една от тях е улавянето на повече въглерод в почвата. За смекчаване на климатичните промени производителите на картофи ще заложат на покривни култури, жив плет и цветни ивици около картофените ниви. Богатата на въглерод почва задържа повече вода и е по-малко податлива на ерозия.

Сред другите опорни точки са селекция на сортове картофи, устойчиви на суша и болести, и използване на възобновяеми източници на енергия в хранилищата. Картофите са сезонен продукт. Ранните картофи се берат и изяждат бързо, а късните се съхраняват за целогодишно съхранение. Затова съветът към картофопроизводителите е да съхраняват реколтата при оптимални условия в големи, проветриви и хладилни складове, за да не покълнат, и на тъмно, за да не позеленяват клубените. Промишленото хладилно съхранение е енергоемък процес, така че някои европейски производители вече инсталират фотоволтаични панели, за да захранват своите складове със собствено генерирано електричество.

В рамките на тригодишния проект ще бъдат използвани предимствата на цветните ивици и живия плет, насърчаването на популацията на земните червеи, преработката на отпадъците от картофи и проверката на качеството в магазините. Картофите, които са силно повредени, поникват или позеленяват, трябва да се рециклират, вместо да се изхвърлят на сметището. Некачествените картофи могат да служат например като храна за прасета, крави или друг добитък или като суровина за производство на биогаз. Стратегиите за борба с отпадъците включват препоръки за правилно съхранение на картофи у дома и рецепти за приготвяне на ястия дори от картофени кори.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Петър Кировски: Чакат ни тежки преговори с ЕК за промените в ДЗЕС

В сблъсък със сурови изисквания Нидерландия показва как ще оцелее кравата

Сменят правилата в ДЗЕС 5, за да не се обръщат тракторите