Вицепрезидентът на Европейската комисия и баща на Зелената сделка Франс Тимерманс напусна Европейската комисия след като подаде оставката си в Брюксел, за да участва в общите избори в родната си Нидерландия. 

Вижте още: Електронните формуляри по Агроекологичните интервенции за Кампания 2023 са достъпни в СЕУ

 

Оставката на Тимерманс влиза в сила незабавно

Президентът фон дер Лайен потвърди, че ролята на заместник-председател на Комисията за Европейския зелен пакт ще бъде поета от словашкия политик Марош Шефчович, който досега беше заместник-председател на ЕК за междуинституционалните отношения.

Тимерманс беше ключова движеща сила зад противоречивия закон на ЕС за възстановяване на природата.

Той се смята за духовен баща на Европейската Зелена сделка и е в основата на подготовката на обширния законодателен пакет на ЕС, който има за цел да направи Европа неутрална по отношение на климата до 2050 г. Това включва също така стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие. 

Франс Тимерманс каза пред холандската телевизия NOS в интервю на 20 юли: „Все още не всичко е готово, но точката, от която няма връщане, е достигната. Зелената сделка е тук, за да остане.“ 

Защо фермерите са скептични към Франс Тимерманс?

Франс Тимерманс е недолюбван от много фермери в ЕС заради идеите си как да се оформи Зелената сделка. На демонстрации в Брюксел и други европейски столици през последните месеци те многократно критикуваха дизайна на Зелената сделка.

Усилията на ЕС да направи селското стопанство по-устойчиво се очертават като основна спорна точка преди изборите за Европейски парламент през 2024-а година. Все по-голям брой депутати от ЕС призовават за прекъсване на екологичното законотворчество. 

Освен Закона за възстановяване на природата, ключов стълб на Зелената сделка, новите закони за ограничаване на употребата на пестициди и подобряване на здравето на почвата също получиха отрицателна реакция от фермерите, тъй като поставят пред тях труднопреодолими бариери.