Управител на дружество, който е получавал субсидии, предоставяйки неверни данни и се е признал за виновен, получи наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, съобщи прокуратурата в Благоевград.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

На 14 юни 2019 г. представляващият търговско дружество „А.Б.Р.“ ЕООД е посетил Общинска служба „Земеделие“ в Благоевград. Подал е заявление за подпомагане за Кампания 2019 с форма за юридически лица, като декларирал 30 парцела, ползвани от фирмата му. 

Сред посочените имоти били такива с различна площ в села в общините Севлиево, Перник, Летница, Луковит и Радомир. В хода на разследването обаче са били събрани доказателства, че той представил неверни сведения с цел източване на европейски субсидии.

В действителност обвиняемият нямал право да използва тези земи. Освен това управляваното от него дружество нито ги обработвало, нито ги поддържало в добро земеделско и екологично състояние, отговарящо на изискванията за подпомагане.

Тарикатът е успял да получи средства по различни схеми и мерки, но в прессъобщението не се уточнява за каква точно сума става дума, нито за колко декара. В крайна сметка, той е сключил споразумение със съдебната власт и засега се разминал с условна присъда.